Aktualno
StoryEditor

Bago: Ulaskom u eurozonu izvoznici će postati konkurentniji

06. Studeni 2017.

Hrvatskim izvoznicima važno je da što prije uđu u eurozonu zbog manjeg troška kapitala i rizika izvoza, kao i tečajnih razlika koje će nestati, što znači da će oni biti konkurentniji u odnosu na izvoznike iz drugih zemalja, rekao je u ponedjeljak predsjednik Uprave Končara EI te predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Prije početka 16. Međunarodne konferencije o poticanju izvoza, na upit novinara koje će benefite izvoznicima donijeti uvođenje eura, Bago je izrazio nadu da će taj proces trajati što kraće te da će Vlada, Hrvatska narodna banka (HNB) i svi ostali uložiti maksimalne napore da se taj proces što više ubrza.

>>>Populističko zazivanje referenduma o euru

"Hrvatski izvoznici kontinuirano upozoravaju na problem tečaja, svjesni da se tečaj tek tako ne može mijenjati, jer utječe na veliki broj građana koji u slučaju devalvacije kune mogu puno toga izgubiti", ističe Bago, dodavši međutim da je HNB propustio poduzeti cijeli niz mjera kojima je mogao pomoći hrvatskim izvoznicima.

"Mi se samo plašimo da ovo ne bi bio ponovni izgovor HNB-u da se u budućnosti, ne čineći ništa, očekuje da uđemo u eurozonu", istaknuo je Bago.

>>>Miodrag Šajatović: Ulazak u eurozonu – novi mamac nakon ulaska u NATO i EU

Po njemu, izvoznicima je važno je da što prije uđu u eurozonu zbog manjeg troška kapitala, manjeg izvoznog rizika i tečajnih razlika koje će nestati, što znači da će biti konkurentniji u odnosu na izvoznike iz drugih zemalja.

23. travanj 2024 13:40