Aktualno
StoryEditor

‘Bankovna fetva‘ za Nacionalnu frontu

23. Studeni 2017.

Čelnica francuske krajnje desne političke stranke Marine Le Pen optužila je u srijedu dvije banke da su objavile "bankovnu fetvu" jer su zatvorile njezin i račun stanke u nakani da ušutkaju Nacionalnu frontu (FN).

Banke su objavile da su postupale u skladu s regulatornim zahtjevima, ali nisu ponudile objašnjenja za zatvaranje računa.

Le Pen se oporavlja od poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima tijekom kojih je optužila francuske banke da su politički pristrane jer su joj uskratile zajmove za kampanju.

>>>Francuske banke odbijaju posuditi novac Marine Le Pen

"To je pokušaj da se uguši oporbena stranka i nijedan demokrat ne bi to smio dopustiti", rekla je le Pen na konferenciji za novinare i pozvala predsjednika Emmanuela Macrona i druge političke stranke da podrže FN.

Najavila je da će FN tužiti banku Societe Generale i njezinu podružnicu Credit du Nord. Planira tužiti i banku HSBC jer je ta zatvorila njezin osobni račun.

>>>Rezultat SPD-a označio je kraj europskoga koncepta socijaldemokracije

Societe Generale je odbacila optužbe da je pod utjecajem politike i sve tri banke ustvrdile su da su postupale u skladu s propisima.

U Francuskoj banke imaju pravo zatvoriti račun uz prethodnu obavijest klijentu i nisu dužne navoditi razloge za takvu odluku.

>>>Marine Le Pen: Brexit je okidač domino efekta koji će srušiti čitavu Europu

FN već dugo ima teškoća s financiranjen. Ta je banka pod istragom zbog 9 milijuna eura zajma koji je dobila 2014. od nekadašnje ruske banke.

Stranka je potrošila 12,5 milijuna eura na predsjedničke izbore u ovoj godini, a pristaše stranke od tada su zamoljeni da izravno pomognu novcem.

>>>Nakon niza incidenata Italija zabranjuje fašističke i nacističke simbole

Na konferenciji za novinare Le Pen je zamolila pristaše da reagiraju na zatvaranje stranačkih računa. Nešto kasnije u srijedu hashtag "JeQuitteLaSG" (što znači napuštam Societe Generale) pojavio se na Twitteru u Francuskoj.

>>>Rivlin optužio Le Pen za novo, ‘razornije i opasnije poricanje holokausta’

Glasnogovornik francuske vlade Christophe Castaner rekao je da bi stranka FN trebala imati pravo na svoj bankovni račun i njime se redovito koristiti.

"Ali ja ne znam zašto je banka svome klijentu Nacionalnoj fronti rekla ‘Hvala i zbogom", tako da ne mogu komentirati taj slučaj", rekao je.

18. srpanj 2024 19:35