Aktualno
StoryEditor

Boeingova letjelica na solarni pogon polijeće u proljeće

24. Studeni 2018.

Aurora Flight Sciences, podružnica Boeinga specijalizirana za bespilotne letjelice, priprema se za lansiranje autonomnog zrakoplova na solarni pogono. Letjelica naziva Odysseus, osmišljena je za duge letove na velikim visinama, a koristi se za obavljanje klimatskih i atmosferskih istraživanja. Prvo putovanje zakazano je za proljeće 2019.

- Odysseus djeluje kao kombinacija drona i satelita. Namijenjen je letenju iznad vremenskih neprilika, ali i iznad ‘običnih‘ zrakoplova, te može pokriti velika područja – kažu su iz tvrtke Aurora Flight Sciences.

Odysseus može letjeti mjesecima zahvaljujući solarnim panelima koji ga prekrivaju, što mu daje prednost nad trenutno korištenim UAV-ima (Unmanned aerial vehicle) koji moraju sletjeti kako bi se napunili.

>>>Boeing kupio Auroru, tvrtku koja razvija bespilotne letjelice

Kad je Odysseus u zraku, može veoma brzo prikupljati podatke te ih slati u bazu. Prvenstveno će se koristiti za prikupljanje podataka o okolišu te za nadgledanje vremena i oluja.

- Odysseus bi se mogao koristit i za obavještajne misije – navode iz tvrtke.

https://youtu.be/eErLcDqINyE

Iako za sada informacije puštaju na kapaljku, nema sumnji u izvrsnost ove letjelica, jer Aurora iza sebe ima već niz sličnih uspješnih projekata, poput autonomnog helikoptera.

28. travanj 2024 09:53