Aktualno
StoryEditor

Cijena nafte pada, a Libija i Nigerija najavljuju povećanje proizvodnje

19. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Libija i Nigerija najavile su da će pokušati povećati svoju proizvodnju sirove nafte u nadolazećim tjednima, što će dodatno doprinijeti prekomjernim količinama te sirovine na globalnom tržištu. Cijena sirove nafte otišla je stoga još niže, bilježeći najniže razine u rujnu, u skladu s najnovijim projekcijama da se iznosi na robnom tržištu neće mijenjati još dugo u 2017. godini, poručuju iz Saxo banke.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale jer će, procjenjuje se, neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje potrajati dulje nego što se očekivalo. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4,7 posto, na 45,77 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,2 posto, na 43,03 dolara.

Libija će ponovno pokušati izvoziti iz svojih istočnih luka Ras Lanuf, Es Sider i Zueitina i to oko 300 tisuća barela po danu. Iz Nigerije dolaze najave da će Exxon Mobil obnoviti isporuku do 340 tisuća barela dnevno, a Royal Dutch Shell dodatnih 200 tisuća barela dnevno.

- To će donijeti novih više od 800 tisuća barela na tržište koje se ionako već bori kako da smanji konstantnu preveliku proizvodnju u odnosu na potrebe tržišta – pojašnjava Ole Hansen, glavni analitičar za robna tržišta u Saxo banci i podsjeća da su OPEC i International Energy Agency u svojim mjesečnim izvještajima prošli tjedan upozorile da se situacija s ponudom i potražnjom neće izbalansirati sve do kraja sljedeće godine.

Zajednička proizvodnja sirove nafte iz Nigerije i Libije dosegla je 1,8 milijuna barela dnevno u kolovozu, no to nije ni pola od onoga što su dvije države proizvodile u 2013. godini, pogotovo ne Libija. Novi mogući bareli crnog zlata na tržištu stvorit će dodatni pritisak na cijenu te tjerati druge proizvođače da režu proizvodnju i to u razdoblju u godini kada se ionako trguje po nižim cijenama zbog sezonskih efekata.

Situaciju u Libiji treba posebno pažljivo pratiti s obzirom da je proteklih godina proizvodnja ozbiljno pala, zbog sukoba unutar te države. Unatoč zakrčenosti na tržištu s prekomjernom proizvodnjom još od 2014., libijski problemi pogodovali su povećanju proizvodnje iz zemalja kao što su Rusija, Saudijska Arabija i Irak, a od nedavno i Iranu, nakon ukidanja sankcija. Libija je već nekoliko puta pokušavala obnoviti svoju proizvodnju i povećati izvoz, prema navodima Bloomberga. Ulagačima su stoga njihove najnovije najave samo još jedan od pokušaja u nizu, dok stvarno ne vide hoće li ovaj put uspjeti, smatra Hansen. U tjednu kada su proizvođači izvan OPEC saveza i dalje otporni na tržišne uvjete i ne posustaju s proizvodnjom, a glavni igrači i analitičari poručuju da do pada proizvodnje neće doći sve do 2017., oči se sve više okreću prema sastanku International Energy Forum u Alžiru, sljedeći tjedan, zaključuju iz danske investicijske banke.

 

30. ožujak 2023 00:44