Aktualno
StoryEditor

Dalekovod grupa u prvom polugodištu s 30 milijuna kuna neto dobiti

30. Srpanj 2019.

Dalekovod Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 30 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 8,87 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u utorak na Zagrebačkoj burzi.

I matično društvo Dalekovod d.d. također je u prvom polugodištu poslovalo s neto dobiti od 36,7 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od četiri milijuna kuna.

"Grupa i društvo su u prvih šest mjeseci zabilježili snažan rast neto dobiti, što je u prvom kvartalu u velikoj mjeri rezultat prodaje društva Dalekovod Professio d.d., a u drugom kvartalu rezultat bolje realizacije ugovorenih projekata", navodi se u izvješću.

Poslovni prihodi Dalekovod grupe su iznosili 556,78 milijuna kuna i manji su za 5,3 posto, a smanjeni su i poslovni rashodi, za 3,7 posto, na 565,7 milijuna kuna.

Prvo je polugodište, kako se navodi u izvješću, obilježeno snažnim pozitivnim trendom ugovaranja novih poslova te je tvrtka, primjerice, ugovorila ili je odabrana kao najpovoljniji ponuđač radova u ukupnom iznosu od više od 1,45 milijardi kuna "što svrstava ovu godinu u jednu od najperspektivnijih poslovnih godina", kaže se u izvješću.

Iz Dalekovod Grupe također podsjećaju da je tijekom godine započet proces operativnog restrukturiranja koji je podijeljen u dvije faze - optimizaciju visine režijskih troškova i optimizaciju visine direktnih troškova.

Nova Uprava, kako se navodi, započela je i u značajnoj mjeri već provela mjere operativnog restrukturiranja, usmjerena na optimizaciju režijskih troškova i broja zaposlenih u sektorima podrške poslovanju.

Novo vodstvo Grupe, kako se ističe, ulaže i dodatne napore u daljnje mjere operativnog restrukturiranja usmjerene na optimizaciju poslovnog modela i procesa čime bi Grupa trebala postići još veću efiksanost u poslovanju.

"Navedene mjere će imati značajan utjecaj na EBITDA razinu grupe i društva, a potpuni efekt na financijske rezultate bit će vidljiv tijekom 2020. godine zbog jednokratnih troškova restrukturiranja koji se u najvećoj mjeri odnosi na troškove otpreminina", navodi se u izvješću.

Također se iznosi podatak da je u dosadašnjem dijelu godine jednokratni trošak vezan uz proces operativnog restrukturiranja koji je utjecao i na EBITDA razinu iznosio 1,5 milijuna kuna.

Vezano uz završetak procedure kolektivnog viška u Dalekovodu očekuju rast troškova restrukturiranja tijekom trećeg i četvrtog kvartala ove godine.

Proces operativnog restrukturiranja, kako se navodi, je usmjeren i na identifikacju neoperativne imovine te ‘non-core‘ segmenata grupe i društva te poboljšanje novčanog toka i nastavak smanjenja financijskih obveza.

30. studeni 2023 12:28