Aktualno
StoryEditor

Davos: Merkel upozorila na ‘otrov‘ krajnje desnog populizma

24. Siječanj 2018.

Europska unija mora postati snažniji igrač u međunarodnoj politici, rekla je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, pozivajući blok da prigrli ujedinjeniju vanjsku politiku, te je oštro kritizirala američku protekcionističku politiku.

"Moramo preuzeti veću odgovornost, moramo uzeti sudbinu u naše ruke", rekla je Merkel na godišnjem okupljanju političke i poslovne elite u švicarskom zimovalištu.

Suočena s prijetnja ekstremističke skupine Islamske države, krizama u Africi i ratom u Siriji Europska unija previše je oklijevala, rekla je Merkel u Davosu i istodobno upozorila da se EU ne smije zatvoriti pred migracijama.

>>>Gentiloni u Davosu: Protekcionizam nije legitiman

"Još od Rimskog carstva, od doba Kineskog zida, jasno nam je da zatvaranje u sebe ne pomaže", rekla je Merkel koja zagovara međunarodnu suradnju, globalne sporazume i razvoj.

"Mi Europljani imamo velik dug prema Africi još iz kolonijalnih vremena", rekla je njemačka kancelarka, zagovornica jače gospodarske suradnje s afričkim zemljama.

Upozorila je da su potrebni snažniji napori u borbi protiv krajnje desnog populizma, jer takvi su pokreti "otrov" za društva.

Priznala je da je neriješena migrantska kriza u Europi jedan od razloga jačanja populističkih pokreta.

"Protekcionizam nije odgovor"

U oštroj kritici izolacionističke trgovinske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa, njemačka kancelarka je poručila: "Protekcionizam nije odgovor":

Washington je ovaj tjedan odlučio nametnuti kaznene tarife na perilice i opremu za solarnu energiju i tvrdi da je to američki odgovor na nepoštenu trgovinsku praksu drugih zemalja.

Države koje se žale na nepoštene trgovinske odnose trebale bi umjesto jednostranih tražiti višestrana rješenja, rekla je njemačka kancelarka.

>>>Švicarska: ‘Kapitalizam je mrtav, pojedite bogataše i ubijte Trumpa’ na prosvjedima ususret Davosu

Upozorila je da politika Europske unije neće uspjeti ako blok ne zauzme ujedinjeno stajalište prema zemljama kao što su SAD, Kina, Indija i Rusija.

Ranije u srijedu njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen rekla je da bi Europa trebala igrati veću ulogu u krizi u Siriji s obzirom na sadašnju nepredvidivost SAD-a.

"Nije li današnji vakuum u vlasti poziv Europljanima da se uključe i preuzmu veću odgovornost", zapitala je Von der Leyen.

Dok njemačka kancelarka poziva na više jedinstva u EU-u, trvenja među zemljama članicama jasno su se pokazala u Davosu gdje su čelnici Italije i Grčke kritizirali članice iz srednje i istočne Europe zbog manjka solidarnost u migrantskoj krizi.

Davos: Nužna je hitna reforma kapitalizma (2017.)

Te zemlje bi zbog toga mogle snositi odgovornost kad dođe vrijeme pregovora o budućem proračunu EU-a, upozorili su talijanski premijer Paolo Gentiloni i njegov grčki kolega Aleksis Cipras.

Europski blok podijeljen je i kad je riječ o tome treba li Uniji više ili manje centralizacije.

Francuska se zauzima za veću integraciju, no Merkel se o tome nije danas izjasnila, a obraćanje predsjednika Emmanuela Macrona u Davosu očekuje se nešto kasnije u srijedu.

23. veljača 2024 11:16