Aktualno
StoryEditor

Debeljak: Mi smo ponudili 682 milijuna kuna, ponuda Kermas energije za Uljanik očito je bila jača

29. Ožujak 2018.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe, čiji član je i brodogradlište Brodosplit, izjavio je u četvrtak da je ponuda Kermas energije za pulski Uljanik očito bila jača od njihove, kao i da se pokazuje da ipak postoji interes za hrvatsku brodogradnju.

- Ponosan sam da hrvatska brodogradnja ide dalje. Mi smo ponudili 380 milijuna plus 302 milijuna kuna, očito je vjerojatno druga ponuda bila jača, što ipak pokazuje interes za hrvatsku brodogradnju, rekao je Debeljak nakon dodjele ugovore o bespovratnim sredstvima za otvoreni poziv "Jačanje dijaloga - faza III" u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

>>>Debeljak: Brodosplit predao ‘jako, jako vrijednu’ ponudu za Uljanik

Čestitao je Kermas energiji, kazavši da će ih poduprijeti, "jer zajedno smo sigurno jači, bolji i uspješniji".

Upitan smatra li da bi njegova grupacija bila bolji strateški partner, Debeljak je rekao da su planovi bili apsolutno usredotočeni na brodogradnju. S obzirom da Uljanik grupa ima puno ugovorenih brodova, smatra da treba zaposliti još značajan broj ljudi, a na tome se njihov program upravo i temeljio.

>>>Kermas energija odabrana za strateškog partnera Uljanika

- Program gospodina Končara je vjerojatno i bolji, tako da će sigurno ići u tom smjeru, ocijenio je Debeljak.

‘U budućnosti još jači‘

Na pitanje novinara o poslovnim planovima, Debeljak je kazao da će se usredotočiti na daljnje podizanje Brodosplita, kako bi "u budućnosti bili još jači".

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika u utorak su odabrali Kermas energiju Danka Končara za strateškog partnera u dokapitalizaciji tog pulskog brodogradilišta.

>>>Grbin: Restrukturiranjem Uljanika bit će 1.150 radnika manje, treba im osigurati egzistenciju

Iz Uljanika su naveli da su na poziv potencijalnim strateškim partnerima za dostavu obvezujućih pisama namjere do 23. ožujka zaprimljena obvezujuća pisma tri ponuditelja - hongkonške tvrtke Asian Bond Ventures, samoborskog DIV-a i zagrebačke Kermas energije.

Na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora, nakon provedenih konzultacija sa sindikatima, donesena je odluka o odabiru Kermas energije d.o.o. kao strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika.

Sa strateškim partnerom Uljanik će pristupiti dovršetku izrade i provedbi programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, sukladno odluci Vlade iz siječnja ove godine, priopćili su.

>>>Skupština Uljanika ‘blagoslovila’ dokapitalizaciju, temelj za izbjegavanje likvidacije

Također, naveli su da će se po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućiti ulazak u vlasničku strukturu društva, primjenom i realizacijom odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i izmjenama statuta.

Odluka o dokapitalizaciji

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

>>>Zbog kašnjenja u proizvodnom procesu Uljanik Grupa u 2017. bilježi gubitak od 687 milijuna kuna

Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

23. svibanj 2024 10:46