Aktualno
StoryEditor

Demokrati razbili republikanski monopol Trumpa

07. Studeni 2018.

Demokrati su u utorak na kongresnim izborima preuzeli Zastupnički dom, razbili republikanski monopol na vlasti i stekli institucionalnu kontrolu nad predsjednikom Donaldom Trumpom privukavši mlađu, ženama aktivniju i rasno raznolikiju generaciju birača. Uspjeh, međutim, nije potpun jer je republikancima ostala kontrola nad Senatom.

Iako ‘plavi val‘ nije zapljusnuo Ameriku onoliko koliko su oni htjeli, demokrati su nakon osam godina ipak postali većina u Zastupničkom domu. Po postojećim rezultatima, osvojili su 222 mandata, republikanci 199, a još je 14 mandata neizvjesno. Time su dobili priliku blokirati neke legislativne inicijative Donalda Trumpa i podvrgnuti njegovu administraciju temeljitijem nadzoru.

Gorka pilula za Trumpa

Iako se on predstavlja kao pobjednik koji je zadržao Senat, gubitak donjeg doma Kongresa ipak je gorka pilula za Trumpa nakon kampanje koja je postala svojevrsni referendum o njegovoj dvogodišnjoj vladavini.

U novom sastavu Zastupničkog doma, osnaženi demokrati će moći istražiti Trumpove porezne prijave, moguće poslovne sukobe interesa i optužbe vezane uz povezanost njegove predsjedničke kapanje 2016. s Rusijom.

Također bi mogli primorati Trumpa da smanji svoje zakonodavne ambicije i osujetiti njegovo obećanje o financiranju zida na granici s Meksikom, usvajanje drugog paketa porezne reforme i provođenju "tvrde" trgovinske politike.

- Zahvaljujući vama, sutra će biti novi dan za Ameriku, kazala je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

- Demokratski Zastupnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela. Odgovorni smo pronaći zajednički jezik tamo gdje možemo. Gdje ne možemo, nećemo odstupiti i čvrsto ćemo braniti naša stajališta, dodala je Pelosi.

>>>Trump na granicu s Meksikom šalje 7.000 vojnika

U Senatu republikanci trenutno imaju 51 mandat, demokrati 45, a za još četiri mjesta broje se glasovi. Obranjena, vjerojatno i povećana republikanska većina u Senatu, Trumpa je potaknula da na Twitteru oglasi "golemi uspjeh" na izborima.

Stanar Bijele kuće, 72-godišnji poslovni čovjek i nekadašnja televizijska zvijezda koja se pretvorila u političara, pred izbore je zaoštrio retoriku po pitanju migracije, upozoravajući svoje pristaše na karavanu srednjoameričkih migranata koja se kreće prema američkoj granici, osuđujući pritom američku liberalnu "svjetinu".

Većina demokrata se u završnoj fazi kampanje suzdržala od oštrih kritika na račun Trumpa, usredotočivši se više na egzistencijalna pitanja, poput zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

>>>SAD završava godinu sa 779 milijardi dolara deficita

U posljednja dva desetljeća, bila su samo tri izborna ciklusa u kojima je jedna strana drugoj ‘otela‘ 24 ili više mjesta u Zastupničkom domu. Pobjeda demokrata u utorak je najveća od 2010., kada su republikanci u mandatu predsjednika Baracka Obame ugrabili nevjerojatna 64 zastupničkih mjesta.

Iako ‘plavi val‘ nije zapljusnuo Ameriku onoliko koliko su oni htjeli, demokrati su nakon osam godina ipak postali većina u Zastupničkom domu.

Na izborima na sredini predsjedničkog mandata bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.

Povijesno, predsjednikova stranka na sredini njegova mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

Na izborima za guvernere demokrati su republikancima ‘oteli‘ tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke poput onih na Floridi ili u Ohiu.

Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O‘Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okružje uspio jako približiti.

Uspjeh žena

Amerikanci su na ovim izborima dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom.Ona je nova zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa.

Ayanna Pressley iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-godišnja demokratkinja bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres.

Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa.

>>>Bivšem predsjedniku Katalonije prijeti 25 godina zatvora

U Senatu, gdje su demokrati branili mjesta u 10 država koje je Trump osvojio 2016., republikanci su pobijedili četvero demokrata: Billa Nelsona na Floridi, Joe Donnellyja u Indiani, Heidi Heitkamp u Sjevernoj Dakoti i Claire McCaskill u Missouiriju.

Američki kongresni izbori održani u utorak označili su i prekretnicu za žena koje su se kandidirale za Zastupnički dom. Žene su osvojile najmanje 93 mjesta u Zastupničkom domu, oborivši dosadašnji rekord od 84 zastupnica.

Također su osvojile 10 mjesta u američkom Senatu i 9 u utrkama za guvernere, navodi Los Angeles Times. Od ukupno 112 izabranih, 95 su demokratkinje a 17 su republikanke.

- Ovo je zaista godina žena posvuda, rekao je Thomas Perez, predsjedajući Demokratskoga nacionalnog odbora.

>>>Listopad donio 250 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u

Dosadašnje demokratske senatorice koje su odnijele odlučujuću pobjedu su Elizabeth Warren u Massachusettsu, Amy Klobuchar u Minnesoti i Kirsten Gillibrand u New Yorku.

Na uspjehu u Zastupničkom domu demokrati mogu zahvaliti ženama, mladima i Latinoamerikancima, pokazali su rezultati istraživanja Reutersa i Ipsosa. Ove je godine demokrate za Zastupnički dom podržalo 55 posto žena, dok je na istim izborima 2014. taj broj iznosio 49 posto.

Prema izlaznoj anketi provedenoj među biračima, predsjednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od čimbenika u odluci za koga će glasati. Većina glasača ocijenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok dvije trećine ipak ocjenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

16. travanj 2024 07:57