Aktualno
StoryEditor

Do kraja 2019. šaljite eRačun za samo 1 kunu

11. Srpanj 2019.

Ne prođe ni jedan dan da negdje netko ne spomene digitalizaciju. Digitalizacija radnih procesa ili poslovanja danas je nužna za sve ozbiljne kompanije koje se vide aktivnima i u budućnosti. Bez digitalizacije nema napretka, a prednosti su višestruke.

Kako se sve digitalizira, od 1. srpnja 2019. godine na red su došli i računi. Elektronički račun ili eRačun je novi oblik računa koji se izdaje u digitalnom obliku i ne mora nužno postojati u fizičkom obliku. To znači da se ova vrsta računa prima i šalje digitalnim putem i polako istiskuje tiskane, papirne račune iz upotrebe.

Korištenje eRačuna je daleko jednostavnije od dosadašnjeg slanja koje je zahtijevalo više uloženog vremena, a prednost ovih računa je posebno istaknuta kod poslovnih subjekata bez obzira sudjeluju li u procesu javne nabave.

Sveopće ubrzanje procesa, izbacivanje nepotrebnih troškova i maksimiziranje korisnosti zaposlenika koji više ne moraju kuvertirati, ispisivati i slati, uvelike smanjuje cijeli proces i olakšava poslovanje. Također, ušteda vremena odjelima računovodstva i administracije je nemjerljiva.

Valja naglasiti kako se elektronički računi ne moraju arhivirati u papirnatom obliku što pozitivno utječe i na očuvanje okoliša, jer se smanjuje potrošnja papira i drugih materijala, čime se sve velike kompanije vole pohvaliti.

eRačun Hrvatska pošta

Kao što smo rekli, od 1. srpnja eRačuni postaju obvezni u svim postupcima javne nabave, što znači da će većina proračunskih korisnika morati zaprimati i slati e-Račune u skladu s propisanom europskom normom, a kako bi brojnim pravnim osobama omogućila jednostavno i povoljno slanje eRačuna, Hrvatska pošta je od 15. svibnja uvela novu uslugu – Poslovni eRačun.

Također, Pošta je za tu uslugu ponudila najmanju cijenu od 0,5 kuna plus PDV po poslanom eRačunu za sve one koje šalju više od 500 eRačuna. Usto, svaka pravna osoba koja potpiše ugovor za uslugu ePošta kao izdavatelj, sve Poslovne eRačune od dana potpisa ugovora pa do 31. prosinca 2019. platit će u ukupnom iznosu od samo 1 kn, bez obzira na broj poslanih računa.

Hrvatska pošta jedini je registrirani informacijski posrednik koji osim slanja eRačuna poslovnim korisnicima nudi slanje računa i drugih dokumenata prema više od 170 000 privatnih i poslovnih korisnika putem servisa ePošta kao i mogućnost slanja elektroničkih pisama na fizičku adresu.

Takvo pismo, zaprimljeno elektroničkim putem, šalje se na ispis i kuvertiranje te uručuje na bilo kojoj adresi u svijetu. Brojni korisnici već su prepoznali prednosti slanja pravih pisama bez napuštanja udobnosti vlastitog doma ili ureda. Možemo zaključiti da uvođenjem eRačuna u poslovanje dobivamo niz prednosti poput vremenske uštede, ekološkog poslovanja, povećane sigurnosti, jednostavnijeg arhiviranja i financijske uštede.

Informacije o ugovaranju ePošte zatražite od prodajnog predstavnika Hrvatske pošte mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hrvatska pošta novi logo

18. travanj 2024 10:37