Aktualno
StoryEditor

Država ustupila dio dvorca Golubovca za znanstveno-edukacijski centar

25. Siječanj 2018.

Ministar državne imovine Goran Marić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić potpisali su u četvrtak u Krapini ugovor kojim je država na 40 godina ustupila na korištenje dio dvorca Golubovca za potrebe znanstveno-edukacijskog centra.

Riječ je ustupanja polovice dvorca u državnom vlasništvu, dok drugu polovicu županija planira kupiti na dražbi, budući da je taj dio u vlasništvu tvrtke koja se nalazi u stečaju. Na potpisivanju je bila i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja ovih dana ima izmješten ured u Krapinsko-zagorskoj županiji.

>>>Marić: Zakon o upravljanju državnom imovinom alat je za uklanjanje ‘savršenog sustava’ otimanja

Predsjednica je naglasila kako je pitanje državne imovine nešto na što ona nailazi u razgovorima u svim dijelovima Hrvatske, te da je dosad upravljanje državnom imovinom predstavljalo veliki problem.

Grabar-Kitarović: Bila sam previše kritična prema upravljanju državnom imovinom

"Ja sam bila previše kritična i prema dosadašnjem upravljanju državnim imovinom, jer prečesto su se zaustavljali bitni projekti i ulaganja", kazala je i kao primjer istaknula upravo ovakve znanstveno-istraživačke centre koji, po njenim riječima, pridonose razvoju svakog kraja te pozicioniranju hrvatskog gospodarstva, hrvatske znanosti i inovacija.

>>>G. Marić: Strategija je mobilizirati i aktivirati svu državnu imovinu

"Znam da je problem ogroman. Vjerujem da će se nastaviti raditi s regionalnom i lokalnom samoupravom kako bi se odredili objekti i zemljišta, za koja regionalna i lokalna samouprava imaju ideju kako bi se mogli koristiti, da se što prije predaju na uporabu njima posebno ako nisu od značaja za državu", zaključila je predsjednica.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Marić ponovio je da se njegovo ministarstvo suočilo s velikim problemom kad je riječ o odnosu prema državnoj imovini, koji traje već dugo godina i koji se jednom riječju može opisati "samo kao zapuštenost".

Marić: Pokušavamo novim zakonom pomoći u održavanju državne imovine

"Mi smo u jednoj vrlo kompliciranoj situaciji, ali pokušavamo novim zakonom pomoći u održavanju te imovine. Nije samo u pitanju dvorac Golubovec na području Krapinsko-zagorske županije, nego je tu riječ o desecima predmeta na području gradova i općina koji su neriješeni i ovom prigodom se imam potrebu ispričati prema odnosu, ne samo prema imovini, nego i prema županiji", poručio je Marić.

Obećao je da će se vrlo brzo riješiti dvadesetak predmeta vezanih uz državnu imovinu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Imamo jednu promemoriju koju smo u Ministarstvu pripremili za vas, gdje se vidi za koje sve gradove i općine na području vaše županije koji predmeti i na koji način se trebaju riješiti, te što je sve potrebno učiniti da bismo ih riješili", rekao je Marić.

>>>Z. Marić: Ključ su tvrtke u državnom vlasništvu, one moraju snažnije ulagati

Župan Kolar mišljenja je kako se u RH premalo vodi brige o znanosti, a upravo je, kazao je, djecu najbolje zainteresirati za znanost kroz igru koja će stvoriti interes za kasnije bavljenje znanošću. Otkrio je što se sve planira organizirati u tom centru.

Kolar: Centar pokriva kemiju, biologiju, matematiku, fiziku, astronomiju

"Mi bi tamo imali stalne postave koji bi pokrivali kemiju, biologiju, matematiku, fiziku, astronomiju. Znanstvene institucije iz RH mogle bi promovirati svoje nove projekte i zainteresirati gospodarstvo za njih da bi gospodarstvo ulagalo u znanost. To je jednostavno nešto što u Hrvatskoj dodatno treba i ono što nam fali", naveo je Kolar. Dodao je kako sada treba napraviti projektnu dokumentaciju, a sam projekt spasit će dvorac i kulturno dobro od propadanja.

Pojasnio je i kako županija planira doći do druge polovice dvorca. "Vlada je vlasnik 50 posto tog dvorca, a drugu polovicu ćemo mi kupiti u stečaju preko trgovačkog društva na sljedećoj dražbi. Na taj način ćemo stvoriti sve preduvjete da možemo završiti projektnu dokumentaciju, javiti se na EU natječaje, povući sredstva i privesti dvorac svrsi", rekao je Kolar te podsjetio kako je na taj način obnovljen i dvorac Bračak u Zaboku, u kojem sada sjedište ima Regionalna energetska agencija.

>>>Prijedlog zakona: Samouprava preuzima vlasništvo nad državnim nekretninama koje koristi

Kolar je na zamjerio da država izuzetno loše upravlja državnom imovinom što, naglasio je, nema veze s ovom Vladom, nego je to od početka tako.

"Prvi dobar korak koji je napravilo Ministarstvo je novi zakon koji ide u smjeru toga da sva ona imovina koja je nepotrebno upisana na državu (ulice, parkovi, groblja) da se prebaci na jedinice lokalne samouprave. Drugo, ono što sam i rekao na sastanku premijera i Vlade sa županima te napomenuo jučer predsjednici, oko čega smo se i složili, da to nije lagan put i da tu nema rješenja preko noći", zaključio je Kolar.

>>>Darivanje državne imovine: Malološinjske vojne nekretnine postaju Centar za znanost o moru

Pozvao je da se u roku od godine dana izradi popis imovine, a za imovinu od strateškog interesa za državu slaže se da ostane u državnom portfelju, a da se ostala imovina da na upravljanje velikim gradovima i županijama.

Gradonačelnik Donje Stubice Gospočić je za samu ideju revitalizacije dvorca i privođenja svrsi rekao kako se pojavila prije nekoliko godina. Mišljenja je da projekt ovakvog modernog, znanstvenog centra treba biti od nacionalnog interesa.

29. travanj 2024 10:50