Aktualno
StoryEditor

Dvostruki agent Skripal i njegova kći otrovani nervnim agensom

07. Ožujak 2018.

Ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija žrtve su napada nervnim otrovom, rekao je u srijedu šef britanske antiterorističke policije Mark Rowley na konferenciji za novinare u Londonu.

Otac i kći žrtve su "pokušaja ubojstva uporabom nervnog agensa", rekao je Rowley, ali nije precizirao o kojem se nervnom bojnom otrovu radi.

Među najpoznatijima nevnim bojnim otrovima su sarin, tabun i supstanca VX koja je korištena pri ubojstvu polubrata Kim Jong-Una u zračnoj luci u Kuala Lumpuru u veljači 2017.

Rowley je potvrdio da su muškarac i žena bili cilj namjernog napada.

Sergej Skripal (66), nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU koji je otkrio britanskome MI6 imena desetaka ruskih špijuna i njegova 33-godišnja kći Julija, koja mu je stigla u posjet iz Rusije, pronađeni su u ponedjeljak u besvjesnom stanju na klupi blizu shopping centra u britanskome gradiću Salisburyju.

>>>‘Nije im dugo trebalo’: Teško stanje dvostrukog agenta Skripala podsjetilo na trovanje Litvinjenka

Oboje su otad u bolnici u kritičnom stanju. Policajac koji je stigao na mjesto incidenta također se nalazi u teškom stanju u bolnici, dodao je Rowley.

"Želimo reći javnosti da taj incident uzimamo vrlo ozbiljno ali ne mislimo da postoji ni najmanji rizik za stanovništvo", naglasio je.

Slučaj Skripal prijeti daljnjem pogoršanju odnosa Londona i Moskve.

Bivši agent Skripal, kojemu su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon "razmjene špijuna" 2010. između SAD-a i Rusije.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Velika Britanija upozorila je u utorak da će oštro odgovoriti ako je Kremlj odgovoran za incident.

Rusija tvrdi da je svrha okrivljavanja Moskve za Skripalovo stanje naškoditi odnosima

Pokušaji da se za misteriozno stanje bivšega dvostrukog ruskog agenta u Velikoj Britaniji okrivi Rusija pogrešni su i podsjećaju na kampanju čija je svrha naškoditi odnosima između Londona i Moskve, smatra rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sergeja Skripala, nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU koji je otkrio britanskome MI6 imena desetaka ruskih špijuna i njegova 33-godišnja kći Julija, koja mu je stigla u posjet iz Rusije, pronađeni su u ponedjeljak u besvjesnom stanju na klupi blizu shopping centra u britanskome gradiću Salisburyju.

>>>Nakon izlaganja nepoznatoj tvari bivši ruski špijun u kritičnom stanju, Kremlj spreman na suradnju

Oboje su u bolnici u kritičnom stanju.

Britanija je upozorila Rusiju da će žestoko uzvratiti ako je za incident odgovoran Kremlj, a list Times prenosi izvore bliske britanskoj vladi koji kažu da se pokušaj trovanja tretira kao pokušaj ubojstva i povezuje s Rusijom.

Skripal je u Veliku Britaniju stigao 2010. Britanskoj tajno službi MI6 otkrio je imena desetaka ruskih špijuna iz cijele Europe, a Moskva ga smatra izdajnikom.

Glasnogovornica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kaže da su optužbe protiv Rusije čista obmana te da se Skripalovo stanje cinično koristi kako bi se postigla eskalacija proturuske kampanje u Britaniji.

Čini se da je u tijeku orkestrirana kampanja čija je svrha naškoditi odnosima između Londona i Moskve, a u njoj sudjeluju britanski političari i mediji, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.

02. veljača 2023 10:06