Aktualno
StoryEditor

Edin Sose iz ENNA grupe: Moramo se pripremiti da nećemo moći naći nove ljude

02. Srpanj 2019.

Cijela poanta logistike je da roba dođe od proizvođača do kupca u što kraćem vremenu, no na rok isporuke utječe mnogo faktora, ponajprije predviđeno vrijeme prijevoza i nedovoljno razvijena infrastruktura, najkraći je zaključak okruglog stola ‘Logistika i transport – prva i osnovna izvoznička infrastruktura‘ održanog u sklopu 6. konferencije o izvozu Liderovog kluba izvoznika.

Jurica Vuković, direktor prodaje Spider grupe, najvećeg regionalnog proizvođača ljekovitog bilja, opisao je put kamilice od polja do tržišta u Australiji. Ispričao je da su isporuku jamčili u roku od 30 do 40 dana, ali to vrijeme se udvostručilo. Naglasio je i da je kamionski transport po pitanju cijene i dalje najpovoljniji.

- Sve se svodi na predviđeno vrijeme prijevoza. U međunarodnoj logistici moramo biti jako oprezni u predviđanjima jer mnogo faktora utječe, posebno u brodskom transportu. Logističari i špediteri nemaju ugovornu obavezu poštivanja tranzit timea, pojasnio je direktor Cargo-partnera Zoran Starčević. Predstavio je i SPOT, komunikaciju i kolaboracijsku platformu između svih sudionika transporta uz pomoć koje je moguće pratiti teret i vidjeti sve druge podatke vezane uz transport, kao i izdati nalog.

Starčević je naglasio da čak i velika poduzeća odustaju od vlastitih voznih parkova te je predstavio trendove u skladu s kojima se sve više ulaže u električna i autonomna vozila. Stanje logistike transporta u Hrvatskoj je podijelio na loše u željezničkoj, bolje u cestovnoj, dok su lučki kapaciteti dostatni za poslovanje u našoj zemlji, ali ne i na razini regije.

Direktorica DHL-a Srebrenka Saks istaknula je kako je osnovni generator rasta u njihovom slučaju bila e-trgovina. Primjetan je i pad B2B poslovanja s 85 na 60 posto, a spomenula je i mogućnost korištenja dronova koja je zasad još u počecima. Koristi ih se tek u Kini, i to zbog gužvi i prenapučenosti, a brzinu prosječne dostave smanjuje s 40 na samo osam minuta.

O stanju željezničke infrastrukture govorio je Edin Sose, direktor za razvoj logistike ENNA grupe.

- Infrastruktura željeznice nije razvijena kao vani. Bitno je da se krene u njezinu izgradnju. Željeznica je najsporija, ali i najjeftinija. Liberalizacijom željezničkog tržišta možemo raditi i u stranim zemljama. Kontejnere s robom zasad je moguće ukrcati samo u Zagrebu i Rijeci, a uskoro vjerojatno i u Slavonskom Brodu. Potrebno je 8-10 milijuna eura početne investicije kako bi se u Hrvatskoj izgradila mreža od pet terminala, smatra Sose. Osvrnuo se i na problem nedostatka radne snage i naglasio da se moramo pripremiti za situaciju u kojoj nećemo moći naći nove ljude. To je posebno osjetno u kamionskom prijevozu, gdje vozača nedostaje čak i na globalnoj razini.

02. prosinac 2023 06:56