Aktualno
StoryEditor

Erste Group dobitnik Euromoney nagrade - za društveno odgovorno bankarstvo

17. Srpanj 2018.

Časopis Euromoney proglasio je Erste Group Bank AG “Najboljom bankom u kategoriji korporativne odgovornosti u srednjoj i istočnoj Europi” u sklopu svojih Nagrada za izvrsnost 2018. godine. Ovaj časopis, jedna od vodećih publikacija iz financijskog sektora, odlikovao je Erste zbog primjene programa društveno odgovornog bankarstva diljem regije.

Takvo bankarstvo za cilj ima osnažiti i financirati društvena poduzeća te odgovoriti potrebama onih društvenih skupina u srednjoj i istočnoj Europi kojima banke inače ne pružaju usluge ili im ne pružaju usluge u dovoljnoj mjeri. “Erste je postao žila kucavica za mnoge stanovnike regije“, ističe Euromoney te upućuje na “predanost zajednici’’ koja je i bila temelj za odabir Erstea za ovu nagradu. Časopis naziva Erste Group “prvakom po pitanjima raznolikosti i inkluzije unutar vlastite organizacije, ali i među klijentima i zajednicom”.

>>>EBRD Erste banku proglasio najuspješnijom bankom partnerom u Hrvatskoj

“Izbor za nagradu časopisa Euromoney dobrodošlo je priznanje svom trudu koji smo uložili u razvoj društveno odgovornog bankarstva u srednjoj i istočnoj Europi” rekao je Peter Surek, voditelj Odjela društvenog bankarstva Erste Groupa. “Naše razumijevanje društveno odgovornog bankarstva nije ograničeno na korporativnu društvenu odgovornost nego je ukorijenjeno u našu povijest od samog osnutka te uključuje integraciju tih nastojanja u naš širi fokus, kojemu je cilj poticanje napretka i poduzetništva u regiji”.

Od službenog začetka programa društveno odgovornog bankarstva 2016. godine, financirano je oko 2 tisuće poduzetnika koji pokreću posao te gotovo 400 neprofitnih i društvenih poduzetnika koji žele ostvariti društveni učinak. Grupa je, osim toga, kroz svoju podružnicu za mikrofinanciranje good.bee credit u Rumunjskoj isplatila gotovo 10 tisuća mikrokredita u ukupnom iznosu od 700 milijuna eura poljoprivrednicima iz ruralnih područja. Ta društveno odgovorna bankarska nastojanja rezultirala su otvaranjem 4 tisuće radnih mjesta diljem regije.

>>>Erste jedina banka koja osjetljivim skupinama pruža tekući račun bez naknade

Erste Group surađuje i s drugim financijskim institucijama kako bi ponudila najbolje moguće uvjete za klijente socijalno odgovornog bankarstva. Nedavno su Europski investicijski fond (EIF) i svih sedam društava-kćeri Erste Groupa potpisali jamstveni sporazum o društvenom poduzetništvu radi financiranja društvenih organizacija unutar europskoga Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Jamstveni sporazum omogućuje mreži lokalnih banaka Erste Groupa financiranje putem kredita u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura za više od 500 društvenih organizacija.

Kao banka s jakim usmjerenjem prema poslovanju s građanima, s više od 16 milijuna klijenata na sedam tržišta SIE regije, Erste općenito podupire dugoročni razvoj i održivi rast unutar svoje regije kroz odobravanje kredita u iznosu većem od 60 milijuna eura građanima, poduzetnicima, tvrtkama i ustanovama iz javnog sektora.

>>>Erste banka poslodavac s najkvalitetnijim HR praksama u bankarskom sektoru

Erste Group ne podupire samo razvoj u svojoj regiji nego prepoznaje i dobrobiti raznolikosti i inkluzije te aktivno podržava te principe, kako unutar svoje organizacije tako i unutar cijelog društva. Kako bi ostvarila takve ciljeve, Erste Group se među ostalim predano zauzima za povećanje udjela žena na rukovodećim pozicijama pa je stoga pokrenula program Erste žene u IT-u, kako bi ih potaknula na izbor karijere u IT sektoru. Nadalje, uvedeno je i fleksibilno radno vrijeme te opciju rada od kuće.

Nagrade za izvrsnost Euromoney

Odluke o dodjeli nagrada za izvrsnost donosi odbor časopisa Euromoney sastavljen od njegovih dugogodišnjih novinara na temelju detaljnih prijava koje podnose sudonici na tržištu te na temelju cjelogodišnjeg istraživanja o bankarskim tržištima i tržištima kapitala u regiji. Nagrade za izvrsnost obuhvaćaju globalne kategorije, nagrade za najbolje u svojoj klasi u svim regijama te najbolje banke u gotovo 100 zemalja diljem svijeta.

Ovdje pročitajte popis svih dobitnika nagrada časopisa Euromoney.

19. svibanj 2022 10:31