Aktualno
StoryEditor

Geoinženjering: Znanstvenici usisavaju stakleničke plinove i siju reflektirajuće oblake

27. Srpanj 2017.

Iz Ujedinjenih naroda stižu upozorenja kako su planovi o smanjenju globalnog zagrijavanja daleko od ostvarenja te kako se štetne emisije plinova neće smanjiti jednostavnim umanjenjem emisija ispušnih plinova iz tvornica ili automobila. Pogotovo ne nakon što je  američki predsjednik Donald Trump najavio kako će se SAD povući iz Pariškog sporazuma. Zato u Ujedinjenim narodima potiču na razvijanje alternativnih  načina borbe protiv globalnog zatopljenja, piše Reuters.

U selu nedaleko od Züricha, švicarska tvrtka Climeworks počela je usisavati stakleničke plinove iz zraka pomoću ogromnih ventilatora i filtera. Riječ je o projektu vrijednom 23 milijuna dolara. Širom svijeta, istraživanja slična onom koje provodi Climeworks posljednjih godina milijunima dolara sponzorirali su i vlade nekih europskih država, Bill Gates, te Europska svemirska agencija(ESA).

>>>Trumpov savjetnik za okoliš kaže da ugljikov dioksid nije ključan faktor globalnog zagrijavanja

U Climeworksu procjenjuju kako ekstrakcija jedne tone ugljičnog dioksida iz zraka košta 600 američkih dolara. No kako njihov stroj može u godinu dana ekstrahirati tek 900 tona ugljičnog dioksida, to neće biti (zasada) dovoljno da se postigne željeno smanjenje temperature Zemlje. Usporedbe radi, ovakav kapacitet stroja bio bi dovoljan tek da ’upije’ onoliko CO2, koliko godišnje proizvede 45 Amerikanaca.

>>>‘Hakiranje’ Zemlje moglo bi dati rezultate, ali geoinženjering ima svoju cijenu

No, nada umire zadnja. Osim Climeworksa, sličnim način borbe za okoliš bave se i tvrtke Carbon Engineering iz Kanade, Global Thermostat iz SAD-a, te nizozemski Skytree, inače spinoff Europske svemirske agencije. Ostale metode kojima bi geoinženjering mogao pomoći Zemlji uključuju bacanje željeza u oceane (koji bi trebao upiti ugljični dioksid) i reflektirajuće umjetne oblake koji bi mogli poslužiti kao zemljin štiti od sunca, čije bi zrake odaslali natrag u svemir.

25. travanj 2024 08:51