Aktualno
StoryEditor

Gideon Brothers predstavili robota koji vidi, uči i diže 800 kilograma

13. Prosinac 2018.

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers predstavila je u četvrtak autonomni logistički robot, u koji je dosad uloženo 16,3 milijuna kuna i koji bi u upotrebu trebao ući kroz pilot projekte u tri hrvatske kompanije - Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću.

[embed]https://www.instagram.com/p/BrVCCrDjMXZ/[/embed]

Samovozni logistički robot, prvi komercijalni proizvod tvrtke, može prenositi 800 kilograma tereta i sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida.

>>>Hrvatski Gideon Brothers najbolji AI startup u Europi

Gideon Brothers je osnovan 2017. Ima urede u Zagrebu i Osijeku, a tim od 41 člana uključuje pet doktora znanosti i 26 magistara s područja robotičkog hardvera i umjetne inteligencije. Njihov rad dosad je privukao 21 domaćeg i inozemnog investitora, koji su u proteklih deset mjeseci uložili ukupno 16,3 milijuna kuna.

‘Poslovni anđeli‘ uložili gotovo pola milijuna eura

Kako navode iz Gideon Brothersa, u prvom tromjesečju ove godine prikupili su 460 tisuća eura od niza "anđela investitora", predvođenih Taavetom Hinrikusom, suosnivačem i predsjednikom Nadzornog odbora TransferWisea. U trećem su tromjesečju prikupili dodatnih 1,72 milijuna eura kroz novi krug dokapitalizacije, pri čemu, osim Hinrikusa, ističu sudjelovanje investitora na čelu s fondovima LocalGlobe iz Londona i Hardware Clubom iz Pariza, a pridružili su se i Plug and Play Ventures iz Silicijske doline i londonski SparkLabs Global Ventures.

Tri kompanije koje će sudjelovati u pilot projektima, kažu iz Gideona, imaju ukupni prihod koji prelazi tri milijarde eura te posluju u više od 30 zemalja, a sve ističu strateški aspekt ovog projekta.

Robot kao konkurentska prednost

Izvršni direktor za rast u Gideon Brothersu i jedan od suosnivača tvrtke Milan Račić, kaže da njihov robot može osigurati konkurentsku prednost partnerima i pomoći hrvatskom gospodarstvu da koristi i stvara prilike koje donose nove tehnologije.

>>>Hrvatski robotski startup dobio ‘investicijsku injekciju‘ od gotovo 5 milijuna kuna

Glavni izvršni direktor kompanije i također jedan od suosnivača Matija Kopić je izjavio da podrška investitora i klijenata potvrđuje njihovo uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko i pozitivno promijeniti društvo.

"Ljudi i strojevi zajedno, radeći u harmoniji, mogu postići velike stvari. To je vizija budućnosti kakvu gradimo u Gideon Brothersu, korak po korak", poručio je Kopić.

17. travanj 2024 08:31