Aktualno
StoryEditor

Google ‘automatizirao‘ simultane prevoditelje za 40 jezika

06. Listopad 2017.

Google je predstavio novu liniju proizvoda među kojima se nalazi i njihov prvi premium par bežičnih slušalica, koje podržavaju simultani prijevod različitih jezika. Kada se Google Pixel Buds koriste s novim slušalicama, nazvanim Google Pixel 2, mogu se upariti s Google Assistantom, odnosno AI glasom koji aktivira proizvod.

>>>Google Assistant od sada i u muškoj verziji

CNBC javlja da, osim što može prevoditi 40 jezika, Google Assistant također korisnicima šalje obavijesti, može poslati SMS i pružiti upute. Kontrolne funkcije, uključujući i onu za podešavanje zvuka ugrađene su u jastučić slušalice. Juston Payne, Googleov product manager, ovaj proizvod predstavio je kao osobnog prevoditelja.

>>>Direktor UBS-a: Tehnologija će ukinuti do 30 tisuća radnih mjesta

Prilikom predstavljanja proizvoda održana je i demonstracija kako on funkcionira na primjeru prevođenja švedskog i engleskog. Osoba koja govori švedski kod sebe je imala Pixel slušalice i Pixel telefon, kada je telefon dao informaciju na engleskom jeziku, slušalice su tu informaciju prevele na švedski. Osoba se tada sugovorniku obratila na švedskom, a Google Assistant je poruku preveo natrag na engleski preko zvučnika telefona engleskog govornika.

Iako ova ideja možda zvuči malo nategnuto, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai u siječnju je kazao investitorima da će Googleov prevoditelj ove godine napraviti značajne pomake. Objavio je da su u samo godinu dana Googleovom  prevoditelju dodali više novih značajki nego u proteklih 10 godina.

>>>Combis konferencija: Pogled u blisku budućnost IT-a

Slušalice će doći u prodaju u studenom po cijeni od 159 dolara, a predbilježba za njih je već krenula.

22. svibanj 2024 22:43