Aktualno
StoryEditor

Goran Marić: Pripremamo akciju iseljavanja iz državnih stanova i poslovnih prostora

08. Svibanj 2018.

Govoreći na Liderovoj konferenciji ‘Državno, a efikasno‘, o zaprekama i izazovima u upravljanju državnom imovinom, ministar državne imovine Goran Marić demantirao je najave da će njegovo ministarstvo postati dijelom budućeg velikog ministarstva.

- Ministarstvo državne imovine ostaje. Ova Vlada ga je osnovala i neće ga spajati, a na podmetanja se nećemo dalje osvrtati – rekao je Marić.

Najavio je i da se uskoro kreće u riješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno iseljavanje bespravo useljenih u državne stanove.

>>> Tipurić: Može li državno biti efikasno u Hrvatskoj?

- Morate biti jako drski da se uselite u državni stan ili državni poslovni prostor i ponašate se kao da je to vaše i govorite jesam li se ja za to borio da me država izbacuje. To je jedan golemi problem. Pripremamo veliku akciju prema Državnom odvjetništvu, ići će na tisuće zahtjeva za iseljenje. Puno toga je u dvadesetak godina otuđeno – najavio je Marić.

Pohvalio se i da se u godinu dana rada njegova ministarstva nominalna vrijednost portfelja dionica poduzeća u vlasništvu i suvlasništvu države kojim upravlja CERP smanjila za milijardu kuna i da sada iznosi 5,3 milijarde kuna. Spomenuo je i mnoge nelogičnosti i nedorečenosti u dosadašnjem upravljanju državnom imovinom, poput one da je tek prije dva tjedna došao do spoznaje da je jedan hotel u središtu Pule zapravo u vlasništvu države, premda nije evidentiran u registru državne imovine. Ministar Marić branio je tezu da učinkovitost poduzeća ne ovisi o vlasništvu, nego samo o tome kako se njime upravlja te ukazao na zapreke i izazove u upravljanju državnom imovinom, poput neprocjenjivanja imovine u postupku pretvorbe i privatizacije kakvih je na tisuće, nekretnina koje nisu unesene u temeljni kapital poduzeća nego prodane ili dugotrajni i komplicirani postupci prodaje dionica i poslovnih udjela.

20. travanj 2024 08:02