Aktualno
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone u svibnju poraslo najsporijim tempom u godinu i pol dana

23. Svibanj 2018.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni porasle su u svibnju najsporijim tempom od kraja pretprošle godine, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit, izdvajajući "neuobičajeno" velik broj praznika ali i usporavanje izvoza.

>>>Markit: Zamah gospodarstva eurozone posustao nakon snažnog početka godine

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone kliznuo je u svibnju na 54,1 bod, što je njegova najniža vrijednost u proteklih godinu i pol dana, procijenili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

U travnju indeks je iznosio 55,1 bod.

"Svibanjski PMI ponovo je donio niz razočaravajućih rezultata istraživanja", konstatirao je glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

>>>Markit: Ograničeni kapaciteti i loše vrijeme zakočili industriju eurozone

Upozorio je pritom da valja biti oprezan pri njihovom tumačenju.

"Dok su u proteklim mjesecima rast prigušili različiti faktori, poput ekstremnih vremenskih uvjeta, štrajkova, bolesti i tajminga Uskrsa, u svibnju je na izvješća o poslovanju nepovoljno utjecao neuobičajeno veliki broj praznika", napominje Williamson.

Ističe također da "unatoč padu ukupnog PMI-ja na najnižu razinu u 18 mjeseci rezultati istraživanja i dalje su na razini koja signalizira rast gospodarstva eurozone za relativno solidnih nešto više od 0,4 posto u drugom tromjesečju".

>>>Markit upozorava na ‘vrhunac rasta industrije u eurozoni’, utjecaj snažnog eura na izvoz

Sporiji rast aktivnosti zabilježen je i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, kliznuvši na najnižu razinu u proteklih 18 odnosno 16 mjeseci, utvrdili su u Markitu.

Priljev novih poslova najslabiji je od listopada 2016. godine, pri čemu je u sektoru proizvodnje robe posustajanje dijelom povezano s najmanjim povećanjem izvoza od kolovoza 2016. godine.

Kompanije pritom i dalje pritišće nestašica sirovina i radne snage u pojedinim zemljama, kao što signaliziraju produljena kašnjenja isporuka i gomilanje nerealiziranih poslova. No, ti su problemi nešto ublaženi, napominju u Markitu.

>>>Gospodarstvo eurozone dramatično usporilo u prvom tromjesečju

Paralelno je pojačana neizvjesnost u pogledu poslovanja kompanija u predstojećem razdoblju, koja se očituje u najnižoj razini očekivanja poslovnih čelnika u 18 mjeseci.

"Sve je jasnije da je temeljni zamah usporio u odnosu na kraj prošle godine, posebno kada je u pitanju izvoz", konstatira glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke.

>>>Nakon blistavog početka godine gospodarstvo eurozone očekivano usporilo

"Valja se nadati da će nepoznanice biti otklonjene u podacima za lipanjski PMI i da će on donijeti jasniji signal o temeljnom rastu. Dotada valja očekivati da će razočaravajući rezultati iz svibanjskog istraživanja iznova potpiriti određenu zabrinutost u pogledu rizika za slabljenje aktivnosti s kojima se gospodarstvo eurozone suočava", zaključuje Williams.

26. travanj 2024 10:35