Aktualno
StoryEditor

Gubitak ruske rafinerije u Bosanskom Brodu premašio 300 milijuna eura

20. Ožujak 2018.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu koja je u vlasništvu ruske državne tvrtke ‘Njeftegazinkor‘ nastavlja negativno poslovati i gomilati gubitke koji su, po navodima iz posljednjega revizorskog izvješća, premašili 300 milijuna eura, prenio je u utorak specijalizirani portal Capital.ba.

Po navodima iz revizorskog izvješća za 2017. godinu, u koje je portal imao uvid, rafinerija je negativno poslovala i prošle godine, kad je imala "minus" od 15 milijuna konvertibilnih maraka (7,67 milijuna eura) pa je akumulirani gubitak dosegnuo 611,6 milijuna konvertibilnih maraka ili 312 milijuna eura.

>>>Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu gomila gubitke, cijene dionica na povijesnom minimumu

U revizorskom izvješću stoji da su kratkororočne obveze rafinerije veće od imovine kojom raspolaže, i to za 63,9 milijuna konvertibilnih maraka (32,6 milijuna eura), što upućuje na znatnu neizvjesnost kod procjene stabilnosti poslovanja.

Ocjena revizora je da poslovanje rafinerije nafte, kao i rafinerije ulja u Modriči koje imaju istog vlasnika, ovisi isključivo o kontinuiranoj financijskoj potpori ‘Njeftegazikora‘.

323 milijuna eura obveza

Financijske obveze bosanskobrodske rafinerije procijenjene su na 633 milijuna konvertibilnih maraka, ili 323 milijuna eura, pri čemu su dugoročne obveze 540 milijuna konvertibilnih maraka, ili 276 milijuna eura, a ostalo su kratkoročne obveze, uključujući dug Poreznoj upravi Republike Srpske od 12,7 milijuna konvertibilnih maraka (oko 6,5 milijuna eura).

>>>Više cijene nafte pomogle Rosenftu udvostručiti dobit

Taj dug čeka na naplatu godinama, a porezne vlasti Republike Srpske višekratno su ga reprogramirale, i to beskamatno, pa je novi rok za otplatu 1. srpnja 2019.

Negativno poslovanje rafinerije prati i stalno smanjivanje broja zaposlenih. U rafineriji u Bosanskome Brodu sada ih radi 930, 63 manje nego prije godinu dana.

04. prosinac 2023 13:28