Aktualno
StoryEditor

HAK: Za vikend vrhunac prometnih gužvi

27. Srpanj 2018.

Posljednjeg vikenda u srpnju Hrvatski autoklub (HAK) očekuje značajno jačanje prometa već od petka dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 28. srpnja, od najranijih jutarnjih sati.

>>>Prometni kolaps: Split, Solin, Makarska i Omiš u blokadi

Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, a osim njih, mnogi građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor. Kao i prethodnih vikenda, našim građanima savjetujemo da izbjegavaju putovanje upravo tijekom subote i nedjelje, priopćio je HAK.

Očekuju da će u subotu vrlo gustog prometa biti u smjeru mora na svim cestovnim pravcima.

Česta zaustavljanja i iznimno usporen promet očekuje se na autocestama Zagreb-Split-Ploče i Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, ali i na zagrebačkoj obilaznici iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko, Istarskom ipsilonu, u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, ispred tunela Učka i kod čvora Matulji prema Rijeci.

Također gužva se očekuje na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići).

>>>Pametni gradovi ‘mrze’ gužve

Gužve se očekuju i duž Jadranske magistrale osobito na dionicama Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj, u okolici Zadra, Trogir-Split-Omiš-Makarska, u okolici Šibenika i Dubrovnika kao i u blizini ostalih turističkih središta, na Krčkom mostu, u lukama Zadar i Split te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

„Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba“, navodi HAK.

Tijekom nedjelje najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

„Savjetujemo da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne“, ističe HAK.

>>>VIDEO: Moonwalk za bolje reguliranje prometa u Indiji

Podsjećaju i da se kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar.

20. svibanj 2024 21:19