Aktualno
StoryEditor

Hoće li čvrste cijene biti na snazi kada i Brazil krene sa otpremom svoje robe?

04. Prosinac 2016.

25.studenog je obavljen novi USDA izvještaj za sojinu sačmu prema kojem su izvozne brojke oborile sve rekorde i više su nego ikad što se odmah odrazilo i na cijene koje su strelovito porasle!

Prema USDA godišnjim predviđanjima čak  72% svih isporuka odlazi na izvoz.

Budući da  je prošli četvrtak  bio praznik u Americi , Thanksgiving day, mnogi su spojili  vikend i tek se ovaj tjedan vraćaju na posao. Moguće je da je samo  nekoliko poslova utjecalo na rast cijena, te da će iste ovaj tjedan oslabjeti.

U Južnoj Americi svi uvjeti su ispunjeni, vremenska prognoza je odlična, a  prognoza usjeva  se svakim danom samo povećava. Pitanje je hoće li ove čvrste cijene biti na snazi kada i Brazil krene sa otpremom svoje robe?!

Na tržištu kukuruza je bilo prilično mirno. Usjevi brazilskog kukuruza u 2017.godini će biti puno veći nego ovogodišnji . Vremenske prilike u Argentini pogoduju sadnji kukuruza.

Ukrajina će se tek pojaviti na tržištu, najviše na Bliskom istoku i Africi  što će utjecati na izvoz američkog kukuruza kao što je bilo i očekivano no neće previše utjecati na izvozne cijene.

Na valutnim tržištima došlo je do velikih promjena nakon Trumpove pobjede na izborima.

Japanski jen je valuta koja je nakon američkih izbora najviše izgubila na vrijednosti.  Japanska centralna vlada sama je zagovornik slabljenja jena, na pad je utjecao i strah da će Trump nametnuti carine što će rezultirati  smanjenjem izvoza u SAD, te zatvaranje kupovnih naloga na jenu tj.prodajom  čime dodatno slabi navedena valuta.

Za razliku od drugih valuta britanska funta se odlično držala nakon izbora. U odnosu na druge valute čak je i ojačala dok je u odnosu na USD ostala ista. Iako je nakon odluke o Brexitu pala 20% investitori ponovno kupuju funtu zbog čega joj vrijednost raste, a ovakav  trend bi se mogao i nastaviti.

Američki izbori su negativno utjecali na EUR. Europska valuta je oslabjela zbog rasta kamatnih stopa u SAD-u  te zbog očekivanja da će u Europi doći do novih referenduma o izlasku iz EU  ili čak pobjede euroskeptika na izborima diljem Europe u narednim mjesecima.

Nakon izbora američki dolar snažno raste, a u odnosu na pojedine valute čak i 10%. Mnogi očekuju i daljnji rast zbog poboljšanja poslovne klime koje najavljuje Trump, te  novo podizanje kamatnih stopa u SAD-u

20. travanj 2024 09:57