Aktualno
StoryEditor

Hoće li indeksi osvojiti nove vrhove ili će se pad nastaviti?

12. Rujan 2016.
Piše:
Trading Room

U petak je bilo volatilno na globalnom financijskom tržištu. Svi relevantni dionički indeksi taj dan su bili crveni i tjedan su završili sa padom višim od 2%. Najavili smo da će rujan biti izazovan za dioničko tržište što je potkrijepljeno i statistikom – Dolazi li najgori mjesec za dionice?

Pogledajmo što nas čeka ovaj tjedan. Azijska dionička tržišta tjedan su započela sa padom, što je samo nastavak trenda od prethodnog tjedna. Glavni katalizator promjene cijena tijekom ovoga i idućeg tjedna biti će Fed. Tržišta se prilagođavaju pa je tako obvezničko tržište prošli tjedan završilo sa padom cijena što je dovelo do povećanja prinosa i podiglo očekivanja o podizanju kamatnih stopa.

U tablici su prikazana očekivanja o kamatnim stopama, što je na rasporedu idući tjedan. Vjerojatnost podizanja je dosta niska ali ipak stvara određenu neizvjesnost na tržišta. Može se očekivati da će cijene na obvezničkom tržištu i dalje biti pod pristiskom sve do konačne odluke. Što se tiče indeksa na dioničkom tržištu, za njih podizanje kamatne stope nije pozitivno jer će ulagači dio sredstava plasirati na tržište novca kako bi ostvarili sigurniji prinos. U slučaju pada indeksa, to će se pozitivno odraziti na dividendni prinos jer će se povećati, što će u dužem roku dovesti do određene ravnoteže.

Tablica 1 - Vjerojatnost promjene kamatnih stopa

Tablica

Makroekonomske objave

Tijekom tjedna očekuju nas značajne objave ključnih makreoekonomskih podataka. Tjedan započinje dosta mirno, dok već u utorak očekujemo podatak o industrijskoj proizvodni iz Kine. S europskom tržišta stižu podaci o potrošačkim i proizvođačkim cijenama iz Velike Britanije, a dan će obilježiti ECB i govor Draghija što bi moglo imati utjecaj na valutne parove sa eurom. Iz Njemačke stiže anketno istraživanje o očekivanjima institucionalnih investitora i analitičara

Srijedom se tradicionalno objavljuju podaci o zalihama nafte na američkom tržištu što bi moglo utjecati na cijenu nafte WTI Crude Oil. Sa britanskog tržišta dolaze podaci o plaćama i zaposlenosti što je odraz trenutnog stanja u ekonomiji.

Četvrtak započinje objavama o zaposlenosti i promjenama na tržištu rada u Australiji. Na europskom tržištu dan će obilježiti Švicarska centralna banka (SNB) sa odlukom o politici kamatnih stopa koje se trenutno nalaze u negativnom teritoriju od -0.75%. Ostatak dana biti će obilježen podacima s britanskog tržišta i to, podaci o prodaji, glasanje o kamatnim stopama i vjerojatno odluka o nastavku provođenja ekspanzivne monetarne politike. Sa američkog tržišta dolaze podaci o prodaji i proizvođačkim cijenama, nezaposlenosti te anketa o očekivanjima proizvođača koje objavljuje ogranak Fed Fhiladelphia.

Petak završava sa nekoliko bitnih objava sa američkog (podaci o inflaciji i anketno istraživanje o trenutnom ekonomskom stanju i očekvanjima potrošača) i kanadskog tržišta (ukupna vrijednost prodaje proizvodnog sektora).

Oči svijeta pogledavat će prema Fed-u u očekivanju odluke (u srijedu, 21. rujna) o podizanju ključnih kamatnih stopa. Jedino je sigurno da nas ovaj tjedan očekuje visoka volatilnost na financijskom tržištu jer tržišta ne vole neizvjesnost, a sve ovo se pretvorilo u jedan veliki cirkus.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

28. siječanj 2023 01:56