Aktualno
StoryEditor

Inflacija u Venezueli ove godine - milijun posto!

26. Srpanj 2018.

Do kraja ove godine inflacija u Venezueli će porasti na 1.000.000 posto, odnosno, riječima - nevjerojatnih milijun posto, objavio je Međunarodni monetarni fond.

Točan broj može i varirati, no ono što je sigurno je da je Venezuela u vrtlogu hiperinflacije, na razinama usporedivim s inflacijom u Weimarskoj Republici 1923. ili u Zimbabveu krajem dvijetisućitih, kako javlja Quartz.

MMF prognozira da će se ekonomija Venezuele smanjiti 18 posto ove godine, što će biti treća godina zaredom da tamošnji BDP pada u dvoznamenkastim postocima. BDP po stanovniku past će dobrano ispod 10.000 dolara, što konkretno znači duboku ekonomsku i socijalnu krizu.

>>>Venezuela koketira s bankrotom

MMF očekuje da će se kriza u Venezueli nastaviti, pogotovo nakon što je Nicolas Maduro u svibnju pobijedio na predsjedničkim izborima, na kojima je dobio dodatnih šest godina vlasti.

>>>Cijene nafte penju se na 80 dolara

Maduro je jučer najavio da od 20. kolovoza briše pet nula s venecuelske valute bolivara, koja će se otada zvati "suvereni bolivar". Usto, novu će valutu vezati s kriptovalutom Petro, što bi trebalo stabilizirati ekonomiju, a Maduro očekuje "ekonomsku revoluciju", javlja Bloomberg.

>>>Maduro najavio ‘petro’, virtualnu valutu temeljenu na naftnim rezervama

Kriptovaluta Petro uvedena je početkom godine u Venezueli s namjerom da se država domogne gotovog novca. Petro je utemeljen na naftnim rezervama Venezuele, najvećima na svijetu i prihvaćen je kao sredstvo plaćanja za stvari kao što su porezi i javne službe.

29. travanj 2024 10:03