Aktualno
StoryEditor

Infosys usvojio Trumpov protekcionizam, prošle godine ‘uvezao‘ pet tisuća više zaposlenika

02. Svibanj 2017.

Najveći indijski izvoznik softverskih usluga Infosys objavio je da u sljedeće dvije godine planira otvoriti 10 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u u sklopu planirane gradnje četiri tehnološka centra. U posljednje su se vrijeme Infosys i još neke indijske tvrtke iz informatičkog sektora, kao što su Tata Consultancy Services i Wipro, našle na meti kritika političara zbog navodnog uskraćivanja poslova američkim radnicima i zapošljavanja u američkim ograncima stranaca s dozvolama za privremeni boravak u SAD-u.

>>> INFOSYS: Indijci u Karlovcu otvaraju razvojni centar sa stotinjak inženjera

Tvtke iz područja softverskih usluga uvelike se oslanjaju na vizni program H1-B, koji omogućava privremeno zapošljavanje stranaca u određenim zanimanjima. Američki predsjednik Donald Trump prošli je mjesec potpisao izvršnu uredbu kojom nalaže preispitivanje tog programa i provjeru javne nabave kako bi se utvrdilo naručuje li državna uprava američke proizvode. Dio uredbe koji se tiče viza odnosi se upravo na H1-B vize, koje često koriste, kako je navedeno, tehnološke tvrtke kako bi ‘uvezle‘ zaposlenike s odgovarajućim kvalifikacijama.

- Vjerujemo da se posao mora prvo ponuditi Amerikancima, kazao je tada Trump, dodajući da se program viza zloupotrebljavao kako bi se zaposlili strani radnici za manje plaće.

U telefonskom razgovoru za Reuters izvršni direktor Infosysa Vishal Sikka kazao je kako kompanija planira zaposliti američke radnike u područjima kao što je umjetna inteligencija.

- Kada razmislite o tome iz američkog kuta gledanja, očito je da je stvaranje više prilika i radnih mjesta za Amerikance dobra stvar, kaže izvršni direktor Infosysa.

Iako su i druge indijske tvrtke zapošljavale radnike u SAD-u, Infosys je prvi izišao u javnost s konkretnim brojkama i rokovima nakon Trumpove uredbe o reviziji viznog programa. Prošlog su mjeseca dva neimenovana izvora povezana s kompanijom kazala kako je Infosys ove godine podnio zahtjev za manje od tisuću H1-B viza. Jedan od izvora tvrdi kako je to manje u odnosu na prošlogodišnjih 6.500 zahtjeva, odnosno oko devet tisuća u 2015. godini.

Tehnološki centri u SAD-u

Sikka pak napominje kako su već zaposlili dvije tisuće američkih radnika u sklopu plana pokrenutog još 2014. godine. Najavljena četiri tehnološka centra u SAD-u neće biti usredotočena samo na tehnologiju i inovacije, već će služiti klijentima u područjima kao što su financijske usluge, proizvodnja, zdravstvena njega, maloprodaja i energija, ističu iz Infosysa.

Očekuje se da će u tehnološkom centru u saveznoj američkoj državi Indiani koji će biti otvoren u kolovozu ove godine biti otvoreno dvije tisuće novih radnih mjesta.

Infosys je 2015. godine otvorio približno 18 tisuća novih radnih mjesta da bi u međuvremenu znatno usporio tempo zapošljavanja, stvorivši ih u 2016. tek šest tisuća zbog tržišne nesigurnosti uzrokovane Brexitom, kao i pojačanim naglascima na strožim zakonima o useljavanju u SAD-u.

Sjedinjene Američke Države najveće su svjetsko tržište za indijske kompanije u sektoru softverskih usluga, koje su se pritom zbog korištenja privremenih viznih programa našle pod povećalom i drugih zemalja, poput Australije.

>>>U Karlovcu svečano otvoren Razvojni centar Infosysa

Deset tisuća novih radnih mjesta u SAD-u bio bi tek manji dio ukupne radne snage Infosysa, koji ih na globalnoj razini broji 200 tisuća. Prošli su tjedan otvorili ured i razvojni centar i u Karlovcu, zaposlivši oko stotinu inženjera koji su svojedobno radili u francuskom Alstomu i ostali bez posla nakon što je američki General Electric preuzeo dio njegova poslovanja.

06. lipanj 2023 02:18