Aktualno
StoryEditor

Intesa Sanpaolo predstavila novi poslovni plan do 2021., izvijestila o skoku kvartalne dobiti

07. Veljača 2018.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo u utorak je predstavila novi četverogodišnji poslovni plan koji uključuje znatno smanjenje udjela nenaplativih zajmova, veće prihode i uštede na troškovima, a izvijestila je i o skoku dobiti u četvrtom kvartalu. Intesa je novim četverogodišnjim planom zacrtala neto dobit u iznosu do šest milijardi eura u 2021. godini, a operativne prihode u visini 20,8 milijardi eura. Time bi povrat po dionici trebao narasti na 12,4 posto, sa 7,9 posto u prošloj godini.

U navedenom razdoblju očekuju, među ostalim, i uštede na troškovima u iznosu oko 1,5 milijardi eura, navodi se u četverogodišnjem poslovnom planu.

>>>HNB: Intesa Sanpaolo dobila suglasnost za stjecanje Veneto banke Zagreb

Vlasnik Privredne banke Zagreb (PBZ) novim planom za razdoblje od 2018. do 2021. godine namjerava zacementirati poziciju najjače talijanske banke.

Nakon što je u sklopu prethodnog plana zaključno s 2017. godinom dioničare obilato nagradio isplatom dividende u ukupnom iznosu od 10 milijardi eura u gotovini, u novom planu predviđaju da će na ime dividende isplatiti 85 posto ovogodišnje dobiti i postupno taj udio smanjivati kako bi u 2021. bio sveden na 70 posto.

Udio nenaplativih zajmova u ukupnom iznosu zajmova trebao bi biti prepolovljen, s 11,9 posto krajem 2017., na šest posto 2021. godine. Time bi se njihov udio približio europskom prosjeku od 5,5 posto, nasuprot prosječnom udjelu loših zajmova u talijanskom bankarskom sustavu u visini 16 posto.

>>>HNB: Intesa Sanpaolo dobila suglasnost za stjecanje Veneto banke Zagreb

Pod pritiskom regulatora da požure sa smanjenjem udjela nenaplativih zajmova, u Intesi su pokrenuli razgovore o prodaji odgovarajućeg portfelja zajedno s bančinim udjelom u švedskoj tvrtki za naplatu dugova Intrum Justitia. U početku su prednost davali internom rješavanju problema loših zajmova.

Potvrdili su također da će poslovanje s naplatom dugova prebaciti u zasebnu novu kompaniju i razmotriti sklapanje partnerstva radi poboljšanja njihove naplate.

Iskoristit će također prednosti uvođenja novog računovodstvenog propisa u međunarodnom sustavu financijskog izvješćivanje IFRS9 kako bi u prvom kvartalu 2018. knjižili iznos od 4,1 milijarde eura na ime otpisa prije oporezivanja, većinom zajmova.

>>>Intesa Sanpaolo u problemu zbog američkih sankcija Rusiji

Prema u utorak objavljenim poslovnim rezultatima, neto dobit Intese Sanpaola u četvrtom je tromjesečju 2017. iznosila 1,344 milijarde eura, u odnosu na 776 milijuna eura koliko je iznosila u istom razdoblju godine ranije.

Tromjesečni rezultati uključuju kapitalni prihod od 811 milijuna eura povezan s prodajom udjela u talijanskom fondu Allfundsu.

Neto kamatni prihodi zadržali su se na razini istog razdoblja prethodne godine i iznosili su 1,742 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija povećani 10,9 posto, na 2,1 milijardu eura, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja.

02. svibanj 2024 10:15