Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Dizelaši godišnje ubiju 6.000 Nijemaca

09. Ožujak 2018.

Oko 6000 slučajeva prijevremenih smrti povezanih s dušikovim oksidima (NOx) svake se godine evidentira u Njemačkoj, objavila je u četvrtak savezna agencija za okoliš pružajući dodatne dokaze o zdravstvenim rizicima koje predstavljaju toksične čestice koje najvećim dijelom proizvode dizelski motori.

Taj će broj vjerojatno povećati pritisak na proizvođače automobila i vladu dok pokušavaju usporiti zalaz dizelske tehnologije u koju su njemački proizvođači automobila uložili milijarde.

>>>Njemački sud načelno odobrio uvođenje zabrane prometa za dizelaše, izuzeci za male poduzetnike

Agencija (UBA) također je objavila da dušikovi oksidi izazivaju bolesti milijun ljudi godišnje i da je koncentracija toksičnih čestica viša u 70 gradova od limita koji je postavljen standardima za čistoću zraka.

Automobilska industrija oslanja se na dizelsku tehnologiju kako bi povećala učinkovitost, ispunila ciljeve o emisiji ugljikova dioksida i kupila vrijeme za prijelaz na električne automobile.

No prodaja dizelaša pada od 2015. kada je Volkswagen priznao da je varao na ekotestovima.

>>>Seehofer: Zabrana motora na unutarnje sagorijevanje bila bi sjekira u korijen našeg blagostanja

Nova istraživanja otkrila su prave razine emisije dušikovih oksida koje dizelski motori emitiraju - u većim količinama od benzinaca.

Njemački sud prošlog je mjeseca presudio da njemački gradovi mogu zabraniti vožnju dizelskih motora koji najviše zagađuju, a ta bi odluka mogla ubrzati zalaz motora na izgaranje.

23. veljača 2024 13:00