Aktualno
StoryEditor

Ivana Bratanić: Ženama se puno lakše staviti u poziciju lidera

10. Prosinac 2018.

Drugu godinu zaredom nalazi se Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherca, na Liderovoj listi 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Unutar koncerna Agram, Bratanić je svoju karijeru gradila skoro 20 godina, a početkom ove godine preuzela je čelnu poziciju Euroherc osiguranja. No to joj nije prva uloga na visokim pozicijama, 2009. godine preuzela je funkciju predsjednice Uprave Sunce osiguranja, a 2016. godine imenovana je članicom Uprave Agram life osiguranja.

Koje ste ključne upravljačke odluke donijeli u posljednjih godinu dana?

- S obzirom na iznimno dinamično poslovno razdoblje našeg Društva, ključne odluke zajedno s cjelokupnom Upravom i menadžmentom donosim vrlo često. Za Euroherc osiguranje ova je godina bila vrlo uspješna u svim poslovnim segmentima. Zahvaljujući financijski stabilnoj i jakoj poziciji na hrvatskom tržištu osiguranja, na kojem posebno dominiramo u osiguranju motornih vozila, nakon prošlogodišnjeg strateškog iskoraka izvan hrvatskih granica, godinu je obilježio intenzivan angažman na austrijskom tržištu osiguranja.

Ponosni smo na rezultate koje postižemo u Austriji, na kojem poslujemo u pet najvećih gradova, ostvarujemo značajan rast i visoku poslovnu učinkovitost. Svjesni smo koliko je hrabrosti trebalo za takav poslovni iskorak na europsko tržište, no pokazalo se da je to bila vrlo mudra odluka i da je ovo tek početak u razvoju poslovanja na tržištima Europske unije.

Usmjerenost na klijente i odgovaranje na njihove potrebe poslovna je filozofija kojom se Euroherc vodi i u Austriji, a u želji da izgradi prepoznatljiv i poželjan brand te svoje osiguratelj ne proizvode približi što većem broju građana, Euroherc je već tijekom prve godine poslovanja zaposlio više od 150 djelatnika.

Koliko su, po vašem mišljenju, pri upravljanju značajne hard, a koliko soft skills? Posjeduju li žene više mekih vještina u svom upravljanju?

- Ako pričamo o kvaliteti upravljanja tvrtkom, tu definitivno nema razlike između spolova, no muški i ženski stil vođenja svakako se razlikuju. Svaki

Možda žene prednjače u jednom – puno lakše im se staviti u poziciju lidera, a ne šefa, pa im je prirodno urođeno da uspješnije pokreću ljude u svom timu prema zajedničkom cilju - kaže Bratanić.

menadžer na upravljačkoj poziciji, bez obzira na spol, mora imati izražene moralne vrijednosti, upornost, samopouzdanje, ali i izražene organizacijske sposobnosti.

Svi se suočavamo s istim izazovima i puno je važnije koliko je pojedina osoba sposobna za neku poziciju nego kojeg je spola. Posjedovanje „mekih“ vještina, odnosno izražene emocionalne inteligencije, od iznimne je važnosti za oba spola ako žele u dinamičnom i kompetitivnom okruženju kvalitetno upravljati ljudima i vremenom te graditi zdrave međuljudske odnose.

Možda žene prednjače u jednom – puno lakše im se staviti u poziciju lidera, a ne šefa, pa im je prirodno urođeno da uspješnije pokreću ljude u svom timu prema zajedničkom cilju.

Što biste naveli kao svoje meke vještine?

- Vjerujem kako posjedujem dobre komunikacijske i prezentacijske vještine. Kolege mi kažu i da sam zahvalan sugovornik jer sam fokusirana na

Uspješna poslovna žena uvijek će biti u poziciji da balansira sve životne segmente, bezrezervno se daje i veseli svakom koraku naprijed i u poslovnom i u privatnom segmentu - tvrdi Bratanić.

aktivno slušanje, no u svakodnevnom rješavanju kompleksnih situacija dobro mi dođe izražena vještina pregovaranja i uvjeravanja. Istodobno sam energična i imam neki pokretački duh koji s lakoćom prenosim na sve članove tima.

Smatrate li da su žene povećanim angažmanom dovele same sebe u nepovoljan položaj? Koliko još uvijek vrijedi staro pravilo 8/8/8 (osam sati rada, osam sna, a ostalih osam obitelj, slobodno vrijeme, hobiji)? Što od navedenog najviše pati, odnosno kako sada izgleda taj omjer među uspješnim ženama?

- Uspješna poslovna žena uvijek će biti u poziciji da balansira sve životne segmente, bezrezervno se daje i veseli svakom koraku naprijed i u poslovnom i u privatnom segmentu. Ne bih nikad upotrijebila glagol ‘patiti‘ jer ako ‘pati‘ jedan segment života, teško je uspjeti u drugome.

Jeste li vi dostupni 24/7 na svim kanalima?

- Naravno. Moderna tehnologija koju danas imamo na raspolaganju omogućila nam je brzu komunikaciju I zašto je onda ne koristiti? Dostupna sam kolegama, obitelji i prijateljima u svakom trenutku, ali i oni meni, drugačije jednostavno ne bih ni mogla funkcionirati.

Lider svakodnevno donosi veliku seriju članaka o najmoćnijim ženama hrvatskog biznisa. S nama je tim povodom razgovarala i Anita Letica, generalna direktorica Philip Morris Zagreb.

23. travanj 2024 12:45