Aktualno
StoryEditor

‘Jedina mjera za opstanak‘: 300.000 kuna subvencija za sisačke nerentabilne autobusne linije

29. Siječanj 2018.

Sisačko-moslavačka županija će i ove godine s oko 300.000 kuna subvencionirati neke autobusne linije na području općina Lekenik, Hrvatska Dubica, Martinska Ves i Sunja, kao jednu od mjera koje bi trebale doprinijeti kvalitetnijem životu u ruralnim sredinama, opstanku naselja te povratku iseljenih.

>>> Šterc: Hrvatska je negativno demografski u svjetskom vrhu, to je strateški problem

Praksa da županija i pojedine općine subvencioniraju nerentabilne autobusne linije na području Sisačko-moslavačke županije provodi se od 2016. godine i potvrdila se kao jedina mjera za opstanak tih linija.

"Osim autobusnih linija, koje će naselja povezati s općinskim središtima i središtem županije, jednako su nam važne kvalitetnije prometnice, ali i druge mjere. Županija subvencionira i četiri skelska prijelaza na rijeci Savi, a cilj nam je ostvariti i besplatni željeznički prijevoz integralnim kartama za neke kategorije putnika", rekao je u ponedjeljak župan Ivo Žinić prilikom potpisivanja dodatka ugovora s čelnicima općina o subvencijama u ovoj godini.

Najavio je kako će županija ove godine predstaviti i druge mjere, koje bi trebale omogućiti normalniji život i ostanak stanovnika na ruralnom području.

Da su autobusne linije važne i za razvoj turizma potvrdio je načelnik općine Lekenik Ivica Perović, s obzirom da je na pokupljanskom dijelu te općine veliki broj vikendica. Zbog toga i općina subvencionira autobusni prijevoz s dodatnih 20.000 kuna.

>>> Gradonačelnik ponudio 10 tisuća eura za svako novorođenče, revitalizaciju svog sela u Finskoj

Općina Martinska Ves, kako je rekao načelnik Stjepan Ivoš, također sudjeluje u financiranju ljetnih autobusnih linija kada nema školskog prijevoza učenika, i to s 44.000 kuna, a Općina Sunja, prema riječima načelnika Grge Dragičevića, ima i posebni ugovor s Čazmatransom kao autobusnim prijevoznikom.

27. veljača 2024 05:36