Aktualno
StoryEditor

Kini nedostaje radne snage iako će uskoro doseći gotovo milijardu i pol stanovnika

05. Siječanj 2019.

Kinesko stanovništvo doseći će vrhunac od 1.442 milijarde 2029. godine, a nakon toga će početi dugo razdoblje "nezaustavljivog" pada stanovništva, ustvrdili su vladini znanstvenici u izvješću o istraživanju objavljenom u petak.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu morat će sada izraditi politiku kako bi pokušala riješiti manjak radne snage i rapidno starenje stanovništva, prema rezultatima zadnjeg izdanja Zelene knjige o stanovništvu i radu, koju je objavila kineska Akademija društvenih znanosti (CASS).

>>>Američko-kineski trgovinski sukob prijeti cijelom svijetu

Porast radnog stanovništva je sada u stagnaciji, kaže se u izvješću, a porast broja starijeg stanovništva imat će dalekosežne utjecaje na društveni i gospodarski razvoj zemlje, pogotovo ako stopa rađanja ostane niska.

"S teoretske točke gledišta, dugotrajan pad populacije, posebice kad ga prati stalno starenje populacije, povezano je s nepovoljnim društvenim i ekonomskim posljedicama", rečeno je.

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine stoljeća, rečeno je, što bi moglo značiti pad u radnoj snazi za 200 milijuna ljudi.

Kina je 2016. odlučila ublažiti kontroverznu "politiku jednog djeteta" u svrhu ograničenja porasta populacije i dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece.

Stopa rađanja u zemlji još uvijek je u padu 3,5 posto u odnosu prema 2017. a očekuje se da je u padu bila i 2018.

14. srpanj 2024 15:23