Aktualno
StoryEditor

Komunikacijski trikovi: Koristite glagolsko vrijeme kao saveznika u raspravi

18. Ožujak 2018.

Upravljanje raspravom svodi se na pravilno korištenje glagolskih vremena, utvrdio je još davnih dana Aristotel. Taj je filozof diverzificirao tri glavne teme koje dovode do verbalnog usijanja - okrivljavanje, vrijednosti i izbor. Jednom kada se odredi koji je uzrok rasprave, lako je!

>>> Hrvatska kreće u regulaciju ‘nepoželjne komunikacije na internetu

Temelji li se rasprava na određivanju krivice najbolje je koristiti prošlo vrijeme. Ako se sudjeluje u žustroj raspri vezanoj uz vrijednosti, najbolje će za postizanje cilja proći prezent, a ako je o mogućnosti izbora riječ, svoj posao optimalno će odraditi futur, piše Baxter Communications.

Veoma se bitno fokusirati na tip rasprave i glagolsko vrijeme koje će postići ultimativni cilj u verbalnom nadmetanju.

Prošlo vrijeme koristi se kako bi se utvrdio tko je nešto učinio, koja je njegova krivica i kakva kazna bi bila najučinkovitija. Prezent je odličan saveznik za ujedinjavanje publike u određenom uvjerenju, identifikaciranju s temom ili prosudbi je li nešto dobro ili loše. Želite li donijeti zajedničku odluku, usmjerite se na budućnost ili na tip rasprave koju je Aristotel nazvao ‘oslobađajućom‘. Takva rasprava ima najpragmatičniju retoriku i najkorisnija je u poslovnom kontekstu.

>>> Moratorij: Bolje da se ne svađamo oko onog o čemu se ne možemo dogovoriti

Shvatite li da gubite kontrolu nad raspravom ili ne uspijevate izvesti pitch, pokušajte promijeniti glagolsko vrijeme. Odnesite raspravu na sljedeću razinu s krivnje na izbor riječima: Što bismo trebali učiniti po tom pitanju? Kako možemo spriječiti da se to ne ponovi? Također, primijetite li da je rasprava previše usmjerena na budućnost, a želite odgoditi odluke o daljnjim akcijama, upotrijebite prezent kako biste preselili fokus na sadašnje vrijednosti ili na prošlost pokušavanjem utvrđivanja krivnje.

21. lipanj 2024 06:17