Aktualno
StoryEditor

Markit upozorava na ‘vrhunac rasta industrije u eurozoni‘, utjecaj snažnog eura na izvoz

01. Ožujak 2018.

Slabiji priljev novih izvoznih narudžbi zakočio je u veljači aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone, izvijestili su u četvrtak iz Markita, ocjenjujući da jači euro možda počinje ograničavati izvoz i da je vrhunac trenda rasta u industriji možda dosegnut.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone pao je u veljači za jedan bod u odnosu na siječanj, na 58,6 bodova, izvijestili su iz Markita. Time su neznatno podigli početnu procjenu njegove vrijednosti.

- Iako je PMI za proizvodni sektor eurozone u veljači pao drugi mjesec zaredom, podaci iz istraživanja pokazuju da tvornice i dalje bilježe najsnažniji rast aktivnosti u 18 godina, naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

>>>Iako podržavaju ulazak Hrvatske u eurozonu, izvoznici strahuju od mogućega jačanja kune

Upozorava ipak na naznake da bi rast u idućim mjesecima mogao dodatno oslabiti.

- Usporavanje priljeva novih izvoznih narudžbi na najnižu razinu u 11 mjeseci upućuje na zaključak da jačanje eura možda počinje ograničavati izvoz, tumači Williamson.

>>>Gospodarske aktivnosti u eurozoni ubrzale u siječnju, PMI najviši u 12 godina

- Tempo otvaranja novih radnih mjesta još je uvijek među najsnažnijima u 20-godišnjoj povijesti istraživanja ali je ipak blago usporio zbog slabijeg priljeva narudžbi, što potpiruje sumnje da je vrhunac trenda rasta u industriji iza nas, zaključuje.

Među vodećim je gospodarstvima u zoni primjene zajedničke europske valute Nizozemska zabilježila najsnažniji rast u povijesti istraživanja. U ostalim je zemljama tempo rasta aktivnosti u proizvodnom sektoru usporio, iako je i dalje vrlo snažan, konstatiraju u Markitu.

08. lipanj 2023 19:04