Aktualno
StoryEditor

MMF je OK sa stvaranjem Europskog monetarnog fonda - Lagarde

17. Veljača 2018.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde kaže kako nema zamjerki planovima da se europski fond za iskupljenje pretvori u Europski monetarni fond, prenosi Reuters.

Europska komisija predlaže da se postojeći Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) transformira u Europski monetarni fond koji će biti pod kontrolom parlamenta i usidren u Europskom zakonu.

>>>MMF-ov recept: Odljev mozgova mogu zaustaviti pošteni političari. Pa gdje su?

Plan Komisije ima široku podršku članica EU, uključujući Francusku i Njemačku.

"Zašto ne?", komentirala je Lagarde u intervjuu za švicarski dnevni list Tages-Anzeiger.

"Kriza u eurozoni je pokazala potrebu za sustavom kriznog menadžmenta koji je neovisan, sposoban za brzo djelovanje i koji radi po strogim pravilima. Kako će se taj mehanizam zvati je sporedno pitanje. Ako ga netko želi nazvati Europski monetarni fond, molim vas da to učinite", rekla je.

>>>Plenković i Lagarde složni oko racionalnog upravljanja javnim financijama

Lagarde je u intervjuu otklonila sugestiju da bi formiranje novog fonda uzurpiralo ili umanjilo regionalnu ulogu MMF-a koji je u posljednjim godinama bio uključen u iskupljenje Portugala, Irske, Cipra i Grčke u zamjenu za teške i često bolne reforme.

>>>Lagarde kriva, ali ne i kažnjena zbog isplate 400 milijuna eura javnog novca

"Mi ne služimo regiju nego 199 nacija. To uključuje i zemlje eurozone. Ako se one odluče za druge krizne mehanizme kakav je ESM, to je u redu."

05. svibanj 2024 07:11