Aktualno
StoryEditor

Mogu li dionički indeksi nastaviti s obaranjem rekorda za rekordom?

30. Listopad 2017.
Piše:
Trading Room

Dionički indeksi nalaze se na rekordnim razinama što je obilježeno već devetim tjednom u nizu da su indeksi tjedan zaključili na višim razinama u odnosu na prethodni tjedan. Zarade tehnoloških kompanija bile su iznad svih očekivanja što je bio glavni katalizator rasta prošli tjedan. Odličan podatak i dodatni poticaj tržištu kapitala stiže i u prvoj procjeni većeg od očekivanog rasta američkog BDP-a, koji je objavljen u petak a rast iznosi 3% za prethodni kvartal što je najveći rast još od siječnja 2015.

I ovaj tjedan na rasporedu su neke od najvećih kompanija s Wall Streeta. Tako iz Dow Jones indeksa svoja kvartalna izvješća objavljuju: tehnološki div Apple Inc. (NASD:AAPL), jedan od vodećih proizvođača lijekova Pfizer Inc. (NYSE:PFE) te industrijski konglomerat DowDuPont Inc. (NYSE:DWDP). Što se tiče najvećih kompanija iz S&P 500 indeksa, na rasporedu su tehnološki div Facebook, Inc. (NASD:FB), kartičarska kuća Mastercard Incorporated (NYSE:MA), proizvođači hrane i pića The Kraft Heinz Company (NASD:KHC) i Mondelez International, Inc. (NASD:MDLZ), osiguravateljske kuće American International Group, Inc. (NYSE:AIG) i MetLife, Inc. (NYSE:MET) te brojne druge kompanije, što bi u kratkom roku najvećim dijelom moglo utjecati na smjer tržišta. Pogledajmo kakvi su bili poslovni rezultati kompanija u prošlom tjednu te kako su cijene dionica reagirale na poslovna izvješća.

Društvena mreža koja je od IPO-a u studenom 2014. i vrhunca cijene dionice od $74.73 do danas na gubitku od 77.06%, Twitter, Inc. (NYSE:TWTR), u četvrtak prije otvaranja tržišta je objavio rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade po dionici (EPS) iznose $0.10, što je za $0.03 bolje od očekivanih $0.07. Prihodi za treći kvartal iznose $589.6 milijuna što je malo više od očekivanih $586.73 milijuna. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade po dionici su smanjene 23.1% dok su prihodi pali za 4.3%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice porasla je preko 12%. Od početka godine dionica je na dobitku od 33%.

Globalni proizvođač automobila Ford Motor Company (NYSE:F), u četvrtak prije otvaranja tržišta objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade (EPS) iznose $0.43, što je za $0.10 bolje od očekivanih $0.33. Prihodi za treći kvartal iznose $36.45 milijardi što je znatno više od očekivanih $32.8 milijardi. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade su porasle za 79.2% dok prihodi bilježe skromniji rast od 1.50%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice porasla je oko 1.80%, a od početka godine bilježi rast od 3.13% uz dividendni prinos iznosi 4.98%.

Najpopularnija internet tražilica u Kini Baidu, Inc.(NASD:BIDU), u četvrtak nakon zatvaranja tržišta objavila je rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade po dionici (EPS) iznose $3.89, što je za $1.85 bolje od očekivanih $2.04. Prihodi za treći kvartal iznose $3.53 milijardi što je malo manje od očekivanjima analitičara od $3.56 milijardi. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade po dionici porasle su čak za 162.8%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice je u Post-Marketu pala preko 7% da bi dan zaključila sa minusom od 8.15%. Od početka godine dionica je na dobitku od 45.59%.

Poznati proizvođač zrakoplova The Boeing Company (NYSE:BA), u srijedu je objavio rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade (EPS) iznose $2.72, što je za $0.06 bolje od očekivanih $2.66. Prihodi za drugi kvartal iznose $24.31 milijardu što je više od očekivanih $23.9 milijardi. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade po dionici su smanjene 22.5%, dok prihodi bilježe skroman rast od 1.7%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice je pala 2.85%. Od početka godine dionica je na dobitku od 64.74%, uz dividendni prinos od 2.21%.

Globalni kartičarski div Visa Inc. (NYSE:V), u srijedu je  objavio rezultate poslovanja za svoj fiskalni četvrti kvartal Q4 - zarade (EPS) iznose $0.90, što je za $0.05 bolje od očekivanih $0.85. Prihodi za četvrti fiskalni kvartal kvartal iznose $4.9 milijardi što je znatno više od očekivanih $4.63 milijarde. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade su povećane za 15.4% dok prihodi bilježe rast od 15%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice nije značajnije reagirala. Od početka godine dionica je na dobitku od 40.62%, uz mali dividendni prinos od 0.71%.

Poznati globalni proizvođač pića The Coca-Cola Company (NYSE:KO), u srijedu prije otvaranja tržišta objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade (EPS) iznose $0.50, što je za $0.01 bolje od očekivanih $0.49. Prihodi za treći kvartal iznose $9.1 milijardu što je više od očekivanih $8.73 milijardi. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade su povećane za 2% dok prihodi bilježe osjetan pad od 14.2%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice se nije značajnije mijenjala. Od početka godine dionica je na dobitku od 11.12%, uz dividendni prinos od 3.21%.

Najveći proizvođač automobila u USA General Motors Company (NYSE:GM), u utorak prije otvaranja tržišta objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade (EPS) iznose $1.32, što je za $0.19 bolje od očekivanih $1.13. Prihodi za treći kvartal iznose $33.6 milijardi što je znatno više od očekivanih $32.67 milijardi. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade su manje za 23.3% dok prihodi bilježe pad od 21.5%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice dan je zaključila sa rastom od 2.95%. Od početka godine dionica je na dobitku od 28.13%, uz dividendni prinos od 3.41%.

Najveći  franšizer lanca restorana brze prehrane McDonald‘s Corporation (NYSE:MCD), u utorak prije otvaranja tržišta objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal Q3 - zarade (EPS) iznose $1.76, što je za $0.01 slabije od očekivanih $1.77. Prihodi za treći kvartal iznose $5.75 milijardi što je malo manje od očekivanih $5.74 milijarde. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade su porasle za 8.6% dok prihodi bilježe pad od 10.40%. Po objavi rezultata poslovanja cijena dionice pala je za 1.78%. Od početka godine dionica je na dobitku od 35.88%, uz dividendni prinos od 2.44%.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

28. travanj 2024 01:44