Aktualno
StoryEditor

MOL:Situacija s opskrbom gorivom u Mađarskoj kritična

06. Prosinac 2022.
Mol benzinska

Situacija je kritična u opskrbi gorivom u Mađarskoj jer je potražnja naglo porasla, a panična kupovina dovela je do nestašice, upozorila je u utorak naftna i plinska grupa MOL, dodajući da je jedino rješenje stvaranje uvjeta za veći uvoz.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

Cijene su trenutno ograničene za osobna i poljoprivredna vozila i za taksije, a mjera će biti na snazi do kraja prosinca.

- MOL je i dalje spreman jamčiti sigurnost opskrbe vlastitim proizvodima, ali opskrba kompletnog tržišta ne može se osigurati ako se ne poveća uvoz proizvoda u aktualnom okruženju - priopćila je kompanija.

MOL pokušava uvesti više proizvoda iz svoje rafinerije u Slovačkoj, ali je „dosegnuo granice svojih logističkih kapaciteta”, naglasio je generalni direktor Gyorgy Bacsa.

Kompanija je u ponedjeljak priopćila da je prošlog vikenda bilježila manjak zaliha goriva u gotovo cijeloj mreži benzinskih postaja jer su mnogi građani počeli panično kupovati i gomilati zalihe.

EU je u ponedjeljak uveo embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i ograničio je zajedno s G7 i Australijom cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu.

Početkom mjeseca MOL je izvijestio da je privremeno ograničio isporuke goriva nekim trgovcima jer su zalihe nafte iz Rusije pale "znatno" ispod normalnih razina, a kapaciteti su im smanjeni zbog održavanja u rafineriji u Szazhalombatti.

Rafinerija je zbog održavanja radila s otprilike polovinom kapaciteta i počela je pojačavati preradu, istaknuli su u MOL-u, dodavši da bi puni kapacitet trebao biti dosegnut za nekoliko tjedana.

Vlada je pak krajem studenoga istaknula da će ograničiti cijene i u idućoj godini samo ako nafta i dalje bude stizala iz Rusije i ako MOL nastavi preradu u rafineriji u Szazhalombatti bez prekida.

27. siječanj 2023 10:32