Aktualno
StoryEditor

Mon Perin: Model Plinija Cuccurina za profitabilno socijalno poduzetništvo

16. Srpanj 2019.

Iz vlasničke strukture MON PERINA iz Bala izašlo je 12 udjeličara, a ušlo novih sedmero fizičkih osoba. Sad MON PERIN ima 745 udjeličara, uz još 263 bivša.

Najveća tvrtka u općini, projekt ‘tajkuna iz Bala‘ Plinija Cuccurina i njegovih prijatelja, osnovana je 2005. s jedinstvenim modelom upravljanja. Kroz nju je u ovih 14 godina prošlo više od tisuću malih udjeličara, Baljana i prijatelja Bala. Od nastanka, vizija djelovanja je socijalno poduzetništvo temeljeno na posebnoj strukturi vlasništva, načinu ulaganja u lokalnu zajednicu, mlade i zapošljavanju lokalnog stanovništva.

[caption id="attachment_380519" align="aligncenter" width="314"] Plinio Cuccurin; Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Još jedna od posebnosti MON PERINA je interna burza, koja svojim članovima pomaže u što bržem, jednostavnijem i povoljnijem raspolaganju poslovnim udjelima. Tvrtka se bavi poljoprivredom, lovom i komplementarnim uslugama, ugostiteljstvom, poslovanjem nekretninama i iznajmljivanjem plovila. Upravlja kampom Mon Perin u kojem nude i mobilne kućice, nude kuće za odmor, apartmane, iznajmljuju sobe… Mon Perin ima i novi difuzni hotel s luksuznim vilama, te Paleo park, kombinacija tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno istraživačkog poligona za popularizaciju arheološkog nalazišta i ‘baljanskih dinosaurusa‘.

Danas se bez MON PERINA ne može ni zamisliti razvoj Bala, koje postaje sve uspješnija turistička destinacija unatoč tome što je šest kilometara udaljeno od mora. Ili baš zato.

18. travanj 2024 13:16