Aktualno
StoryEditor

Na javnoj elektroničkoj dražbi nekretnine bivšeg premijera Nikice Valentića

17. Listopad 2018.

Trgovački sud donio je rješenje kojim se nekretnine Nive inženjeringa d.o.o u Metkoviću, tvrtke u stečaju od koje vjerovnici potražuju više od 130 milijuna kuna, a koju je osnovalo poduzeće bivšeg premijera Nikice Valentića, idu na javnu elektroničku dražbu za koju će se naknadnim sudskim zaključkom odrediti vrijednost, uvjeti i način prodaje.

Na ‘bubnju‘ će se naći poslovni prostori – odnosno suvlasnički dijelovi u zgradi u Metkoviću procijenjene vrijednosti od oko 360.000 kuna, a na kojima postoji razlučno pravo vjerovnika H-Abduco d.o.o iz Zagreba.

>>>Niva nekretnine Nikice Valentića bez imovine za stečajnu masu

Sudska odluka uslijedila je nakon što je u ožujku ove godine doneseno rješenje o prodaji prvih nekretnina Niva inženjeringa u stečaju - zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Na tim zemljištima procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga bila je oglašena i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Nakon toga, u lipnju su donesena i rješenja o prodaji tridesetak parkirnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, sjedištu Niva inženjeringa, tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016. Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

>>>Tvrtka Nikice Valentića ne može namiriti ni stečajni postupak

Nadalje, u izvješću privremenog stečajnog upravitelja o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka iz travnja prošle godine se navodilo da Niva inženjering „nema izgleda za nastavak poslovanja dužnika, jer je društvo obustavilo poslovanje“ te da su „ispunjeni stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti“. No, već su te godine značajno porasli dugovi te tvrtke - prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017. Niva inženjering je imala nepodmirene obveze u iznosu od oko 50 milijuna kuna te je bila u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga. Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvim osnovana je 1995. sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna.

>>>Parkirna mjesta tvrtke Nikice Valentića na ”bubnju” za 4,5 milijuna kuna

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

20. veljača 2024 06:34