Aktualno
StoryEditor

Na Wall Streetu strah od trgovinskih ratova

03. Ožujak 2018.

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks porastao, dok je Dow Jones skliznuo četvrti dan zaredom u nesigurnom trgovanju, obilježenom nagađanjima kako će se razvijati situacija nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio carine na uvoz čelika i aluminija.

Dow Jones oslabio je 70 bodova ili 0,29 posto, na 24.538 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,51 posto, na 2.691 bod, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 7.257 bodova.

>>>Amerika prije svih: 2017., godina u kojoj je Trumpova ‘doktrina povlačenja’ uzbunila svijet

Trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je bilo nestabilno jer nakon Trumpove najave u četvrtak da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto vlada bojazan od izbijanja trgovinskih ratova.

Brojne zemlje - od Njemačke i Francuske, preko Kanade i Rusije - upozorile su Trumpa da bi te mjere mogle izazvati protumjere, no američki je predsjednik prkosno odgovorio da su trgovinski ratovi "dobri i lako je pobijediti".

>>>Trump kaže da će SAD s lakoćom pobijediti u trgovinskim ratovima, Komisija uzrujana

Zbog toga su na svjetskim tržištima jučer vladala nagađanja o daljnjem razvoju situacije, pri čemu su na europskim i azijskim burzama cijene dionica oštro pale, dok je na Wall Streetu S&P 500 ojačao.

Unatoč rastu S&P-a, cijene dionica onih kompanija koje su veliki potrošači čelika i aluminija, kao što je automobilska industrija, i dalje su pod pritiskom.

Oštro je, više od 2,5 posto drugi dan zaredom, pala i cijena dionice proizvođača teške mašinerije Caterpillara jer se ulagači plaše da će porasti cijene sirovina i da će se ta kompanija suočiti s trgovinskim preprekama na inozemnim tržištima.

>>>Indijski premijer: SAD protekcionizmom želi promijeniti prirodan tok globalizacije

Osim zbog mogućih trgovinskih ratova, na tržištu vlada nesigurnost i zbog mogućeg rasta inflacije i kamatnih stopa u SAD-u.

Ipak, ulagači na Wall Streetu ponešto su se umirili jer se nadaju da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

A kako je tržište i prije Trumpove najave carina bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od rasta inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banje, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones potonuo je 3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2, a Nasdaq indeks 1 posto.

>>>Trump: Imam puno problema s ‘jako, jako nepravednom’ trgovinskom politikom EU

Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,47 posto, na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,27 posto, na 11.913 bodova, a pariški CAC 2,39 posto, na 5.136 bodova.

25. travanj 2024 14:48