Aktualno
StoryEditor

Nakon 10 godina BoE podigao kamate, Carney zabrinut zbog smjera inflacije

02. Studeni 2017.

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) u četvrtak je podigla ključne kamatne stope prvi put u više od 10 godina i najavila njihov vrlo polagan rast u iduće tri godine.

Ključna kamatna stopa podignuta je za 0,25 postotnih bodova, na 0,5 posto, stoji u priopćenju BoE-a.

Tako je vraćena četvrtina postotnog boda, za koliko je kamatna stopa snižena u kolovozu prošle godine u sklopu hitnih mjera netom nakon što je na britanskom referendumu većina građana podržala izlazak Britanije iz Europske unije. Referendumska odluka uzdrmala je tada tržišta, podsjeća Reuters.

>>>Engleska banka krenula s monetarnim akcijama, ‘oslobodila’ 150 milijardi funti

BoE nije podizao kamatne stope od 2007. godine i razdoblja prije izbijanja globalne financijske krize koja je gurnula britansko gospodarstvo u najveću recesiju u više desetljeća.

Jačanje inflacijskih pritisaka

Guverner Mark Carney kazao je da je sama činjenica da su kamatne stope podignute nakon duljeg vremenskog razdoblja stvorila određenu neizvjesnost u pogledu njezina utjecaja na britansko gospodarstvo, ali da nema razloga očekivati da će utjecati više no što je uobičajeno.

Ustvrdio je da će domaći inflacijski pritisci vjerojatno ojačati. "Više nas brine u kojem smjeru se inflacija kreće nego na kojoj je razini trenutno", kazao je Carney.

>>>Carney upozorio na ‘gubitak vjere u slobodna tržišta’

Dodao je da će i nakon današnjeg povećanja kamatnih stopa monetarna politika pružiti značajnu podršku kreiranju radnih mjesta i gospodarskim aktivnostima.

Odluka je donesena sa sedam glasova ‘za‘ i dva ‘protiv‘, objavio je BoE.

U Odboru za monetarnu politiku većina je članova, uključujući i guvernera, odlučila da je došao trenutak da se počne zaoštravati monetarna politika, unatoč slabašnom rastu britanskog gospodarstva. Dvojica članova koja su bila protiv podizanja mišljenja su da je rast plaća preslab da bi opravdao povećanja kamatnih stopa, što drži i mnogi ekonomisti izvan središnje banke.

>>>Ekonomisti predlažu da Engleska banka novac pokloni direktno građanima

U Odboru sada procjenjuju da je primjereni trenutak za blago zaoštravanje monetarne politike radi održivog vraćanja inflacije ka ciljanoj razini. "Svi se članovi slažu da će buduća povećanja biti postupna i ograničenih razmjera", objavio je BoE.

Također ističu da će troškovi servisiranja duga kućanstava i kompanija ostati na povijesno vrlo niskim razinama unatoč današnjem podizanju ključne kamatne stope.

26. svibanj 2022 01:27