Aktualno
StoryEditor

Naplata sunčanja: Budva se ponudila kao dobar primjer loših rezultata koncesija

19. Srpanj 2017.

Situacija s plažama u Budvi možda je pokazatelj što će se događati i na plažama Dalmacije, ovisno o tome tko će, prema novom Zakonu o koncesijama, dobiti pravo na -plaže.

Naime, u tom crnogorskom turističkom gradu lokalni stanovnici ne mogu se sunčati na plažama, ukoliko nisu spremni izdvojiti i do 120 eura za ležaljku. Dozvoljeno im je tek okupati se, a onda poći svojim putem, bez zadržavanja na šljunku.

>>>Donesen Zakon o koncesijama; SDP, Most i Živi zid napustili sabornicu

Gradonačelnik Budve Dragan Krpović na vlastitoj je koži osjetio kako je to biti potjeran sa plaže. U obilazak plaža krenuo je s nekolicinom mještana i lokalnim predstavnicima političkih stranaka.

Na plaži hotela na otočiću Sveti Stefan rečeno im je kako se mogu samo okupati, ne i sunčati. Nakon što se okupaju, moraj otići. Standardno je to postupanje osiguranja Aman rezorta, pojasnili su mu zaštitari.

Niti ručnik nisu smjeli ostaviti na plaži. Kupati i sunčati su se mogli, samo ako plate ležaljku, koja na toj plaži košta 70 eura.

Produžili su dalje, ali isto im se dogodilo i na drugim plažama. Na Kraljevoj, iako je bila prazna, nisu se smjeli zadržavati, osim ukoliko nisu bili spremni izdvojiti 120 eura za ležaljku. Na plaži koja se zove Kraljičina, zaštitari su ih pustili samo da prođu, uz obrazloženje kako je to plaža zatvorenog tipa te kako su im tu uslugu slobodnog prolaza dozvolili samo zato što su "iz općine".

>>>Stanovnici Bola na plaži Zlatni rat koncesionaru poručili ‘Zauzeto’

Svakog gosta koji je pokušao okupati se na zatvorenoj plaži Kraljica, zaštitari su otjerali. Stanovnici ovog malog poluotočića rekli su kako razmišljaju o trajnom preseljenju, jer se niti oni niti njihovi gosti više nemaju gdje okupati. Doduše, postoji jedna javna plaža, ali i tamo se moraju plaćati ležaljke.

Gradonačelnik Budve ustvrdio je kako je jedino rješenje da se Općina javi na natječaj za koncesije, pa zakupi plaže, kako bi one ponovno postale javno dobro.

19. travanj 2024 21:45