Aktualno
StoryEditor

Nazire se ‘kapitulacija ulagača‘: Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

19. Lipanj 2017.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, jer su zalihe u SAD-u i svijetu i dalje velike, unatoč početku ljetne sezone i OPEC-ovom smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1,6 posto, na 47,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 posto, na 44,74 dolara.

U četvrtak su cijene nafte pale na najniže razine u šest mjeseci jer su ulagače pokolebali podaci o neočekivanom skoku zaliha benzina u SAD-u u prethodnom tjednu, za 2,1 milijun barela, i to usred ljetne sezone, kada potražnja doseže vrhunac zbog povećanih putovanja.

>>>Frakturiranje nastavlja sabotirati OPEC, cijene nafte prošloga tjedna potonule 7 posto

To pokazuje da potražnja i dalje nije toliko snažno koliko su se ulagači nadali, pa ih nije ohrabrio ni podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u prethodnoga tjedna pale za 1,7 milijuna barela.

"Počinje se nazirati kapitulacija ulagača jer podaci nisu onakvi kakvima su se nadali. Cijene stoga kližu prema donjem dijelu raspona", kaže Rob Haworth, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Podaci o zalihama pokazuju da je jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, premda je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjila proizvodnju.

Sporazum o smanjenju proizvodnje

OPEC i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. svibnja na sastanku u Beču produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja ožujka iduće godine, i to u istom obujmu kao i u prvom polugodištu ove godine – za 1,8 milijuna barela dnevno.

Unatoč toj odluci, cijene su nafte od tada pale više od 12 posto.

Jer, dok OPEC smanjuje proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, pa je ovih tjedana dosegnula 9,34 milijuna barela, što je oko 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i blizu razine najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I posljednji podaci tvrtke Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošloga je tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za šest, što je već 22. tjedan zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dosegnuo 747, najvišu razinu od travnja 2015. godine, dok je u istom lanjskom razdoblju bilo 337 postrojenja.

"Male su šanse za izrazitiji rast cijena ako ne dođe do nekog poremećaja u opskrbi ili ne stignu neke vijesti iz OPEC-a", kaže Olivier Jakob, analitičar u tvrtki PetroMatrix.

18. travanj 2024 20:36