Aktualno
StoryEditor

(Ne)ispravnost vozila nije uvijek uočljiva, ali posljedice itekako jesu

31. Listopad 2017.

Jeste li znali da je, prema istraživanju na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, čak 12% ispitanih vozila imalo tehničkih nedostataka koji su mogli uzrokovati nesreću? Ovaj bi postotak mogao biti puno manji kad bi vlasnici vozila više pažnje pružali tehničkom pregledu te ga shvaćali kao put prema većoj sigurnosti prometa na cestama.

Upravo zbog toga Centar za vozila Hrvatske d.d. nastavlja inicijativu „Ispravno je sigurno“ novom kampanjom s vizualima koji poručuju kako neispravnosti vozila najčešće nisu lako uočljive. Inicijativa naglašava važnost redovitog održavanja ispravnosti vozila, s naglaskom na pregled unutrašnjosti vozila budući da nefunkcionalnost nekih dijelova može dovesti do ozbiljnih problema u vožnji i teških posljedica.

Jedan pregled automobila potencijalno može spasiti više života, pa je tehnički pregled potrebno shvatiti kao djelatnost od općeg interesa, a ne ga smatrati dodatnim troškom. S ciljem osvještavanja vozača o toj činjenici, na Facebook stranici kampanje Ispravno je sigurno vlasnike vozila se informira o pozitivnim propisima te načinima preventivnog djelovanja na smanjenje broja neispravnih vozila na tehničkom pregledu. https://www.facebook.com/ispravnojesigurno/ .

Osim informacija o svim djelatnostima koje se obavljaju u CVH i STP, pozitivnim propisima, stručnim uputama i statističkim podacima, kampanja komunicira i druge činjenice koje mogu utjecati na sigurnost u cestovnom prometu, pa će se u narednom razdoblju vozače upozoravati na  pravovremenu i prikladnu prilagodbu zimskim uvjetima, podsjećat će ih se na obavezu vožnje s upaljenim svjetlima, kao i naglašavati važnost fizičke i psihičke spremnosti za vožnju, posebno pred dane sv. Martina i pred razdoblje česte noćne vožnje.

25. travanj 2024 06:11