Aktualno
StoryEditor

Neto dobit švicarskog UBS-a u prvom kvartalu dosegnula 1,51 milijardu franaka

24. Travanj 2018.

Švicarski bankarski div UBS u ponedjeljak je objavio da mu je neto dobit u prvom ovogodišnjem kvartalu uvećana za 19 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dijelom zahvaljujući većoj dobiti u segmentu investicijskog bankarstva.

Neto dobit u prvom je tromjesečju 2018. godine tako dosegnula 1,51 milijardu franaka (1,6 milijardi dolara), a pripisuje se 23-postotnom skoku dobiti prije oporezivanja u UBS-ovoj investicijskoj banci, kao i snažnim rezultatima u ključnom poslovanju s upravljanjem bogatstvom, pokazalo je poslovno izvješće.

>>>UBS i dalje vodeća svjetska banka za upravljanje privatnim bogatstvima

Povoljna kretanja na tržištu kapitala pomogla su investicijskoj banci da poveća prihode od trgovanja dionicama, a uprihodila je više novca i od pružanja usluga klijentima na sklapanju poslova, ponajprije u Aziji.

- Imali smo sjajan početak 2018. godine, s rezultatima koji su ponovno pokazali snagu našeg diversificiranog poslovanja, kazao je u priopćenju UBS-ov izvršni direktor Sergio Ermotti.

>>>Direktor UBS-a: Tehnologija će ukinuti do 30 tisuća radnih mjesta

Mnoge investicijske banke pogodio je izostanak transakcija i suzdržanost tvrtki u pogledu planiranog izlaska na tržište kapitala zbog bojazni da će namaknuti manje novca nego što su priželjkivali, podsjeća Reuters.

No, UBS je ishodio nove poslove tijekom kvartala vezano za savjetovanje korporativnih klijenata, a i privatne transakcije također su pomogle anulirati slabije prihode od javnih ponuda dionica.

>>>UBS: Bitcoinov balon mogao bi dovesti do ‘destruktivnih’ posljedica

- Prihodi od savjetovanja uvećani su za 20 milijuna franaka na 186 milijuna, odražavajući veće prihode od savjetovanja u vezi spajanja i akvizicija nasuprot padu naknada na globalnoj razini za 15 posto, objavila je banka u poslovnom izvješću za prva tri mjeseca.

Ključno UBS-ovo poslovanje s upravljanjem imovinom bogataša ostvarilo je 19 milijardi franaka novih sredstava zahvaljujući snažnim rezultatima u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Unatoč dobrim rezultatima, u najvećoj švicarskoj banci iskazali su određen oprez u pogledu poslovanja u drugom tromjesečju, napominjući kako geopolitičke napetosti i jačanje protekcionizma mogu nagristi povjerenje ulagača.

24. travanj 2024 07:01