Aktualno
StoryEditor

Neviđeni kompromis: Njemački sindikat izborio se za 28-satni radni tjedan

12. Veljača 2018.

Njemački sindikat IG Metall u korist svojih članova s Udrugom poslodavaca sklopio je neviđeni kompromis prema kojemu će radnici imati mogućnost fleksibilnog radnog vremena s manjim brojem radnih sati ili primanje veće plaće, prenosi CNN.

Od iduće godine radnici u vrhunskim njemačkim inženjerskim firmama, kao što je Mercedes-Benz, imati će mogućnost raditi 28 sati tjedno u trajanju do dvije godine prije no što se vrate na standardni 35-satni tjedan.

U pregovoru sa sindikatima sudjelovali su predstavnici više od 700 kompanija u jugozapadnoj Njemačkoj, a efekt bi mogli osjetiti radnici diljem cijele njemačke industrije.

>>>Novozelandska kompanija testira četverodnevni radni tjedan

Iz IG Metalla ističu da će fleksibilnost pomoći radnicima koji se brinu za djecu i rodbinu, a plaće će biti smanjene u skladu s manjm brojem radnih sati. Prema dogovoru radnici također imaju mogućnost u tjednu raditi 40 sati kako bi zaradili veću plaću. Jedan od glavnih razloga uspjeha pregovora su niska nezaposlenost i snažni gospodarski rast u Njemačkoj koji ide u prilog sindikatu.

Iz udruge poslodavaca smatraju da će kompromis imati loše posljedice, te će se mnoge tvrtke s njima teško nositi.

Sindikalni radnici nisu jedini koji će profitirati od sporazuma jer tvrtke koje zapošljavaju članove sindikata nude iste radne uvjete za sve svoje zaposlenike. Iz Daimlera su kazali da će fleksibilno radno vrijeme ponuditi svim svojim zaposlenicima početkom 2019., ali i da njihovim radnicima na raspolaganju već sada stoji niz fleksibilnih opcija.

Neželjene posljedice

Iz kompanije Bosch, koja u Njemačkoj zapošljava oko 138 tisuća ljudi najavljuju da će iste povišice i pogodnosti ponuditi većem dijelu svojih radnika, te da fleksibilnost neće poremetiti proizvodnju.

Međutim, druge tvrtke smatraju da neće sve biti tako jednostavno. Iz udruge poslodavaca Südwestmetall smatraju da će kompromis imati loše posljedice, te će se mnoge tvrtke s njima teško nositi.

>>>Pilot projekti: Kompanije krate radno vrijeme na dnevnoj i tjednoj razini

Glasnogovornik Südwestmetalla ističe da bi kraći radni tjedan mogao dovesti do nestašice radne snage. Međutim, navodi i da će većina radnika vjerojatno htjeti raditi dodatne sate kako bi zaradili više. Njemačko gospodarstvo moglo bi postati najbrže rastuće u svijetu jer će radnici na koje se odnosi dogovor doprinijeti porastu potrošnje. Članovi sindikata bi od travnja trebali primiti plaću veću za 4.3 posto od dosadašnje.

23. travanj 2024 12:47