Aktualno
StoryEditor

Nijemci rezerviraju primanja za plaćanje energije zimi

28. Rujan 2022.

Njemački potrošači očekuju iznimno težak listopad, produljujući razdoblje pesimizma bez presedana na četiri uzastopna mjeseca zbog visoke inflacije i troškova energije koji im 'gutaju' primanja, pokazalo je istraživanje instituta GfK.

GfK-ov indeks očekivanja potrošača za listopad pao je za 5,7 bodova u odnosu na rujan, na minus 42,5 bodova. Time je zabilježio rekordno nisku razinu četvrti mjesec zaredom.

Najveći su uteg bila očekivanja o primanjima, čiji je indeks potonuo čak 22,4 boda, na minus 67,7 bodova, najnižu razinu otkako je GfK počeo provoditi istraživanje za ujedinjenu Njemačku 1991. godine.

- Trenutno jako visoke stope inflacije od čak osam posto dovode do velikog realnog pada primanja a time i osjetno smanjene kupovne moći - objašnjava stručnjak za potrošnju u GfK Rolf Bürkl.

- Mnoga su kućanstva trenutno prisiljena trošiti znatno više novca na energiju ili štediti za znatno veće račune za grijanje - što im ostavlja manje novca za kupovinu, dodaje Bürkl.

U kolovozu inflacija je dosegnula 8,8 posto, a ured za statistiku trebao bi objaviti preliminarne brojke za rujan u četvrtak.

Negativna realna osobna potrošnja još će više pogoršati recesijske tendencije u gospodarstvu, upozorava GfK, naglasivši da se trenutno ne nazire kada bi inflacija mogla znatno oslabiti, pa će idući mjeseci biti teški za potrošnju.

Kompanije pak pokazuju manje interesa za novim radnicima, pokazalo je odvojeno izvješće instituta ifo, čiji je barometar zaposlenosti u rujnu pao za 1,4 boda, na 99,5 bodova. 

19. travanj 2024 07:24