Aktualno
StoryEditor

Njemačka: Optimističan početak koalicijskih pregovora

07. Siječanj 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel "optimistično" je u nedjelju pristupila prvim razgovorima o koaliciji sa socijaldemokratima (SPD), a njihov čelnik Martin Schulz poručio je da stranka neće povlačiti nikakve crvene linije.

Konzervativni blok koji vodi kancelarka Merkel i SPD počeli su u nedjelju prije podne petodnevne razgovore kojih je cilj ustanoviti mogu li postići zajednički nazivnik za sastavljanje ‘velike koalicije‘ koja je vladala Njemačkom zadnje četiri godine.

"Ulazim u pregovore optimistično iako sam svjesna da nas čeka golem posao", rekla je Merkel u Berlinu prije početka sastanka.

>>> Izbori u Njemačkoj: Krah socijaldemokrata

Čelnik SPD-a rekao je da je rezultat razgovora neizvjestan, ali da im stranka pristupa konstruktivno.

"Nećemo povlačiti nikakve crvene linije - radije ćemo gurati koliko god možemo crvene politike u Njemačkoj", rekao je Schulz ciljajući na zaštitnu boju stranke, piše Reuters.

Vodstvo SPD-a trebalo bi do petka preporučiti želi li početi službene pregovore ili ne, a odluku će donijeti stranačkom kongresu 21. siječnja.

Na parlamentarnim izborima u rujnu prodor je ostvarila stranka krajnje desnice (AfD), a etablirane stranke nisu dobile dovoljno glasova za veliku većinu u zastupničkom domu. S osvojenih 20,5 posto glasova, što je najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti, socijaldemokrati su odbacili mogućnost nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, iako su i Unija i Merkel željeli nastavak suradnje.

>>> Anketa: Minuli su najbolji dani Angele Merkel

Unija CDU/CSU je zatim tjednima pregovarala s liberalima i zelenima o mogućem sastavljanju tzv. Jamajka koalicije, ali neuspješno.

Horst Seehofer, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) kojima je na čelu Merkel, također vjeruje u uspjeh.

Seehofer je u nedjelju rekao da njegova stranka pristupa bez tvrdih uvjeta i dodao "moramo postići sporazum".

Napori da se sastavi nova vlada najsnažnijeg gospodarstva Europske unije najdulji su u povijesti te zemlje poslije Drugog svjetskog rata. Andreas Vosskuhle, predsjednik njemačkog vrhovog suda rekao je da Berlin već trpi pad povjerenja međunarodne zajednice zbog teškoća u sastavljanju vlade, piše agencija dpa.

Stranački prvaci žele do petka utvrditi imaju li dovoljno zajedničkih stajališta za prelazak na sljedeću fazu - službene koalicijske pregovore. Nesuglasice su brojne, napose u migracijskoj i politici prema Europi te javnim investicijama, piše agencija AFP. Ne uspiju li u tom naumu preostaju opcije sastavljanja manjinske vlade koju bi vodila kancelarka Merkel ili raspisivanje novih izbora.

03. prosinac 2023 22:09