Aktualno
StoryEditor

Održano multimedijsko druženje ‘Škola ambasador Europskog parlamenta‘

12. Svibanj 2018.

U četiri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu i Krku, u petak je istovremeno održan skup #MladiEU2018, multimedijsko druženje sudionika programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" na kojem je 500 hrvatskih srednjoškolaca razgovaralo s hrvatskim europarlamentarcima i drugim govornicima o Europskoj uniji.

Skup #MladiEU2018 i program "škola ambasadora Europskoga parlamenta" vodi i organizira ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, i usmjeren je na promicanje parlamentarne demokracije među mladima te njihovo osvješćivanje o važnosti participacije i aktivnog građanstva.

Sastoji se od niza interaktivnih panela i predavanja, a u njemu ove godine sudjeluje više od 500 djevojaka i mladića u dobi od 16 do 18 godina te njihovih 50 učitelja iz 25 hrvatskih gimnazija i strukovnih škola.

>>>Student Future Day ‘spojio’ ZŠEM-ovce s rekordnim brojem poslodavaca

Violeta Simeonova Staničić, voditeljica ureda Europskog parlamenta, ističe kako je program, započet prošle godine, nadmašio početna očekivanja i ciljeve.

- Prve se godine uključilo 11 škola, ove godine imamo 25, a iduće ga godine planiramo proširiti na 50 škola u 17 hrvatskih gradova, rekla je za Hinu.

Umrežavanje učenika

- Učenici su se, osim što dobivaju objektivna saznanja o parlamentarnoj demokraciji i funkcioniranju Europske unije, počeli i samostalno umrežavati tako da su se kroz program povezale najaktivnije i najuspješnije srednje škole, pohvalila je Simeonova Staničić proaktivan pristup sudionika programa.

Ove su godine mladi ambasadori Europskog parlamenta imali priliku u zagrebačkom Kinu Europa, splitskom kinu Karaman, Centru za mlade u Slavonskom Brodu i gradskoj vijećnici u Krku razgovarati o Europskoj uniji s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu Ivanom Maletić, Marijanom Petir i Jozo Radošem.

>>>Algebra i Drap pokrenuli agenciju Digital Talents koja studentima omogućuje stjecanje radnog iskustva

U motivacijskom dijelu programa sudjelovali su ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice i jedan od prošlogodišnjih dobitnika nagrade „Europski građanin“ Europskog parlamenta Tvrtko Barun, modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović, Alen Nađsombat iz Nogometnog kluba Osijek, motivator mladih Igor Spetič iz Splita i drugi. Govornici su izlagali o temama migracija, kvalitete života, digitalne agende i mobilnosti. ali i općenito o prednostima članstva u EU-u te na koji je načini je ono olakšalo i unaprijedilo njihov rad i poslovanje.

Škole domaćini događanja su bile zagrebačke VII. i II. gimnazija, Gornjogradska gimnazija, I. tehnička škola „Tesla“ i Športska gimnazija, potom IV. gimnazija „Marko Marulić“ i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, Gimnazija „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu te Srednja škola „Hrvatski kralj Zvonimir“ u Krku. U programu su od organizacija sudjelovali i Savez izviđača Hrvatske i Forum za slobodu odgoja.

Glavna digitalna komunikacijska platforma skupa putem hashtaga #MladiEU2018  bile su društvene mreže Instagram, Facebook i Twitter.

>>>Studenti Ekonomskog fakulteta osvojili medalje na međunarodnom natjecanju u Moskvi

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" se od školske godine 2016/2017 provodi u svim državama članicama Europske unije, a funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori.

Učenici se tijekom provedbe programa uz pomoć mentora, ambasadora seniora, upoznaju s radom Europskog parlamenta i odgovornostima zastupnica i zastupnika koji Parlament predstavljaju u svojim matičnim državama.

22. veljača 2024 17:33