Aktualno
StoryEditor

Paladina: Izjava premijera krivo protumačena, ne odnosi se na mene

28. Prosinac 2022.
Ivan Paladinafoto Ratko Mavar

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina rekao je da se izjava premijera Plenkovića o ‘nestvarno sporoj obnovi Banovine‘ ne odnosi na njega i da je krivo protumačena, zbog čega se počelo spekulirati o njegovu mogućem odlasku iz Vlade.

- Slušali ste jučer izjavu premijera i on je potvrdio što sam rekao na Badnjak. Ta njegova izjava je potpuno krivo protumačena, kreativno, i ne odnosi se na mene - ustvrdio je Paladina u izjavi novinarima uoči sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Plenkovićeva izjava, dodao je, odnosi se na to da konstrukcijska obnova kuća i višestambenih zgrada te gradnja zamjenskih kuća ne ide dovoljno kvalitetnom dinamikom, što, ističe Paladina, on govori mjesecima.

- Tek kada budemo 100 kuća mjesečno započinjali možemo biti zadovoljni. To govorim sigurno više od tri, četiri mjeseca. Izjava premijera se odnosi na taj dio obnove koji se mora ubrzati - kaže ministar.

Upitan za komentar svoje izjave da ne mora biti ministar ako premijer nije zadovoljan, Paladina je odgovorio kako je to potpuno ista izjava kao ona koju je rekao nekoliko dana ranije "pa nije izazvala takve reakcije".

- To je uobičajena izjava koju daju ministri svaki put kad ih pitate. Možda sam ju ja rekao u nekom drugačijem tonu -  kazao je.

Naglasio je da s premijerom, kao i svim dionicima uključenim u proces obnove, redovito razgovara o svim aspektima obnove i svim prijedlozima za unapređenje procesa, u kadrovskom smislu i smislu regulative.

Interni sastanci su mjesto za raspravu, a ne mediji

- Razgovaramo na našim internim sastancima, koji su jako česti. Mislim da je to pravo mjesto za raspravu, a ne medijski prostor -  poručio je.

Paladina kaže kako u ovom trenutku provedbena tijela koja provode gradnju i obnovu započinju 20-ak gradilišta mjesečno, "što nije ni približno dovoljno".

Do danas su za područje Banovine donijeli više od 300 odluka za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća i gotovo 900 odluka za konstrukcijsku obnovu. Unutar svojih nadležnosti obradili su više od 40 posto svih zahtjeva za obnovom.

- Ovakvom dinamikom ćemo obraditi sve zahtjeve za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, novčanu pomoć za konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu u manje od idućih šest mjeseci, a sve zahtjeve koje trenutno imamo ćemo obraditi u manje od godinu dana -  ustvrdio je ministar.

Istaknuo je da su značajno unaprijedili regulativu što se tiče modela samoobnove, te su trenutno obradili više od 60 posto tih zahtjeva. Od konstrukcijskih obnova koje su završene, prvih petnaestak su kroz model samoobnove. U posljednjih pet mjeseci je broj zahtjeva porastao za više od 70 posto.

- Mi smo koordinacijsko tijelo aktivnosti obnove javnih objekata i svih aktivnosti koji se sufinanciraju iz Fonda solidarnosti. Prije osam mjeseci imali smo realizaciju manju od deset posto, u ovom trenutku realizacija je oko 40 posto ukupnih alokacija za oba potresa -  kaže.

U rujnu je realizacija bila 25 milijuna eura, u listopadu 48 milijuna eura, u studenom 56 milijuna eura, a sada je već oko 40 milijuna eura, naveo je Paladina.

- Nema opuštanja, svaki dan moramo raditi jer trenutno imamo 220 gradilišta u fazi gradnje, 120 u fazi početka gradnje, ali možemo biti optimistični - poručio je ministar.

23. srpanj 2024 15:16