Aktualno
StoryEditor

Pejčinović-Burić istaknula da je za Hrvatsku važno biti dio europskog projekta

12. Svibanj 2018.

Svake godine u svibnju treba se prisjetiti zbog čega je važno za Hrvatsku i za njezine građane da su dio europskog projekta, rekla je Marija Pejčinović-Burić, šefica hrvatske diplomacije u subotu na proslavi Dana Europe u Zagrebu.

Tom je proslavom na kojoj su govorili i bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Unijom, izaslanik hrvatske predsjednice Mate Granić, predstavnici Europske komisije (EK) i Europskom parlamenta u Hrvatskoj te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, završen europski tjedan.

>>>Pejčinović Burić na proširenom sastanku ministara vanjskih poslova Višegrad plus

"Mislim da je iznimno važno da se podsjetimo u svibnju svake godine zašto je važno za Hrvatsku i za njezine građane da budemo dio tog europskog projekta", rekla je Marija Pejčinović-Burić.

Podsjetila je da Hrvatska ove godine obilježava pet godina članstva u EU-u, ali da Dan Europe proslavlja 18. put. Najavila je i kako za nekoliko dana Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europe, "koje je na neki način u arhitekturi poslije Drugog svjetskog rata bilo prva važna institucija koja je zajamčila demokraciju u Europi i do dana današnjeg razvila najviše standarde za to", dok će za dvije godine prvi puta predsjedati Europskom unijom.

"Za dvije godine ovaj dan obilježavat ćemo pod predsjedanjem Hrvatske što će biti prvi puta i vjerujemo da ćemo u ovim dvjema godinama odgovoriti na neka važna pitanja europskog projekta, naći načina kako odgovoriti na izlazak jedne važne članice Europske unije i da će 2020. ovdje na Europskom trgu biti velika proslava", dodala je.

>>>Pejčinović Burić u UN-u: Jugoistok Europe ne smije se izgubiti iz fokusa

Proslavu na Europskom trgu na kojoj tradicionalno sudjeluju države članice EU-a zajednički su organizirali bugarsko veleposlanstvo, predstavništvo EK-a u Hrvatskoj, Ured za informiranje Europskog Parlamenta u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Štandove na kojima su se predstavljale zemlje članice EU-a posjetio je s nekoliko ministara i premijer Andrej Plenković koji je novinarima kazao kako danas neće biti izjava jer se došao prošetati sa sinom.

Tijekom proslave izveden je prigodni kulturni i zabavni program, uključujući nastup folklornog ansambla "Pirin“, dječjeg zbora "Klinci s Ribnjaka“, "BigBanda“ iz Bugarske te mlade pjevačice Petre Antolić.

28. siječanj 2023 00:30