Aktualno
StoryEditor

Plenković ne očekuje probleme kod malih trgovaca zbog zamrzavanja cijena

18. Rujan 2023.
Trgovci igrčkamafoto Shutterstock

Andrej Plenković  je izjavio da ne očekuje negativan utjecaj zamrzavanja cijena na male trgovce, naprotiv očekuje da će to potaknuti konkurenciju i smanjiti cijene.

Komentirajući tvrdnje da bi zamrzavanje cijena moglo naštetiti malim trgovcima, odgovorio je da iskustvo iz prvog ograničavanja cijena kad je određena gornja granica cijene za sedam proizvoda, pokazuje da neće biti tako.

Iz iskustva znam da to neće biti, kao i kod sedam zamrznutih proizvoda kod kojih je vlada ograničila najvišu cijenu, no nije ih nedostajalo na policama nego je nastala konkurencija, izjavio je Plenković nakon svečanog obilježavanja proboja druge cijevi tunela Učka. 

Kaže da će nove vladine mjere zaštiti građane, osobito onih s najmanjim primanjima, a očekuje i stvaranje konkurencije na tržištu i smanjivanje cijene i to ne samo za proizvode kojima je vlada u paketu mjera ograničila cijene.

Podsjetio je i da su banke su najavile da će dići kamate na štednju, ali ne i na gotovinske i stambene kredite.

Upitan ima li poruku za dobavljače koji su najavili mogućnost dizanja cijena od 1. listopada, odgovorio je da kod svih ima prostora za doprinos smanjenju inflacije i rasta cijena, pri čemu je vlada svojim mjerama osigurala da praktički nitko nije osjetio energetsku krizu.

- Vlada je osigurala nepromijenjenu cijenu energenata, pa postoji prostor kod dobavljača, trgovaca i proizvođača -  rekao je.

U borbi sa svinjskom kugom slijediti znanost, a ne politikantstvo

Kada je riječ o afričkoj svinjskoj kugi (ASK) i zahtjevima za ostavkom ministrice poljoprivrede Marije Vučković, premijer je rekao da vlada nije kriva za ASK te poduzima sve potrebne mjere rukovodeći se znanstvenim, a ne politikantskim načelima.

- To je bolest koja ugrožava svinjogojstvo i mi to itekako znano. Vlada je od prvog dana poduzela mjere - rekao je Plenković i dodao da je širenje bolesti uvelike ovisno o razini biosigurnosti i mogućnosti kontakta uzgajanih svinja s drugim životinjama.

- Molio bih da stanemo na stranu znanosti, istinoljubivosti pa i procjena inspektorata i veterinarskih službi. Ne možemo arbitrirati politički je li ono što struka kaže ispravno ili ne - rekao je.

Ustvrdio je da vlada djeluje brzo i učinkovito i kompenzira troškove proizvođačima svinja te će ih posebnim programom podupirati sve dok ponovo budu mogli normalno uzgajati svinje.

Kaže da će inzistirat da sve daljnje odluke budu donošene na temelju procjena struke, a ne politike, a drukčiji pristup ocijenio je politikantstvom ‘političke sitneži na istoku Hrvatske‘ uoči izborne godine.

02. svibanj 2024 10:12