Aktualno
StoryEditor

Podravka prodala Studenac češkoj Kofoli, proizvodnja ostaje u Lipiku

20. Rujan 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Češka tvrtka Kofola novi je većinski vlasnik lipičkog Studenca. Radenska, koja je također u vlasništvu Kofole, tako će preuzeti 100-postotni udjel u Studencu do kraja godine, a potpisan je i ugovor sa sindikatom kojim se, na 18 mjeseci, štite sva preuzeta prava oko 115 zaposlenih u toj tvrtci.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mrišić prodaju udjela u Studencu Kofoli nazvao je nastavkom restrukturiranja i veće efikasnosti Podravke čija je uprava procijenila kako voda Studena ima veću mogućnost razvoja pod kišobranom ove multinacionalne kompanije.

- Osim ugovora o prodaji udjela, potpisan je i ugovor sa sindikatom, čime će se poštivati sva stečena prava radnika. Vodili smo računa i o interesu lokalne zajednice, pa je dogovoreno kako će sjedište kompanije ostati u Lipiku- rekao je Mršić.

Kofola, koja je prethodno od Badela 1862 kupila brandove Inka, Nara i Voćko, slovensku Radensku, a sada i Studenac, prepoznala je interes u razvoju lokalnih brendova. Nakon ove investicije, koja je ipak ostala poslovnom tajnom, namjera im je analizirati kapacitete proizvodnih pogona u Lipiku, prebaciti dio proizvodnje svojih brendova iz Slovenije, nazad u Hrvatsku, što znači kako se, prema najavi Jannisa Samarasa, predsjednika Uprave Kofola Češkoslovensko, Inka i Nara vraćaju kući.

- Tvornica u Lipiku vrlo je lijepa, jedna od ljepših koje sam vidio. Želimo investirati u vodu, posebice onu s različitim okusima, a razmatramo da u ta postrojenja prebacimo dio proizvodnje. Želimo zadržati svih 115 zaposlenih, a 30 do 40 novih ljudi zaposliti u komercijali. Ovisno o tome kako će ići proizvodnja, planiramo povećavati broj zaposlenih, rekao je Samaras.

Tvornica u Lipiku tako bi trebala postati Kofolino sjedište za Hrvatsku, jer, jednom kada naprave detaljnije analize proizvodnih potencijala, žele prebaciti dio proizvodnje drugih, široj hrvatskoj javnosti, nepoznatih pića, upravo u taj grad. Inače, Kofola ČeskoSlovensko europski je proizvođač bezalkoholnih pića, sa šest proizvodnih pogona i 1900 zaposlenika u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Poljskoj.

Dok za Studenu Kofola ima u planu osvajanje domaćeg tržišta mineralnih voda, planovi za Inku, Naru i Voćko daleko su ambiciozniji. Te brendove u Kofoli smatraju iznimno značajnim i želja im je, kako je rekao Samaras "..razviti ih da postanu multinacionalni brendovi, jer to je naš posao, to smo napravili i s nekim drugim brendovima u nekim drugim zemljama".

08. lipanj 2023 16:01